Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  A Szt. Péter bazilika óriási méretei
Czestochowa kolostor madártávlatból
Hazahozták a Könyvet Brüsszelből
2009-01-27 Forrás: Erdély.ma
December 9. és 13. között az Európai Parlament brüsszeli székháza nemzetközi Biblia-kiállításnak adott otthont: az Európai Unió nyelvein kiadott Szentírás-gyűjtemény, valamint magyar nyelvű Biblia-örökségünk volt megtekinthető. A híres könyvekből álló nemzetközi kiállítás darabjainak – a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) és Tőkés László nagyváradi EP-irodájának köszönhetően – hétfőtől a nagyváradiak is csodájára járhatnak.
A többi között bolgár, cseh, dán, német, portugál, máltai, görög, de lett, sőt eszperantó, fríz és lapp nyelvű eredeti és hasonmás Bibliák is sorakoznak a KREK székházának emeleti előcsarnokában álló üvegtárlók alatt. Az értékes gyűjtemény darabjai a legkülönbözőbb korokból származnak: a megközelítőleg1454-1455-ből származó Gutenberg-féle Biblia fakszimiléjétől egy 2007-ben kiadott cigány nyelvű szentírásig.

A rengeteg érdeklődő nem fért el a püspöki palota előcsarnokában, emiatt végül a vernisszázsra a székház dísztermében került sor, ahol Hermán M. János, a Sulyok István Teológiai Tudományok Intézetének igazgatója, a kiállítás kurátora – aki a moderátori szerepet is betöltötte az est folyamán – köszöntőjében arról szólt, milyen nagy európai élményt jelentett, hogy ebből az országból jelentkezhettek, hogy egy szekularizált helyre elvihették „az írást,” így próbálván felhívni a figyelmet arra, mi az, ami hiányzik. Amellett, hogy a kiállítás szervezése közben több új darabbal is gazdagodott a gyűjtemény – tehát a váradiak egy teljesebb kollekciót tekinthetnek meg –, sok új barátság, kapcsolat is szövődött a Szentírások jóvoltából. Többek között Tempfli József megyéspüspök egyik adománya is fellelhető az összeállításban.

Bámulatos fordulatnak minősül, hogy azon a helyen, ahol a kommunista rendszer egyik pártszékháza működött – mely rendszer egykoron tízezer magyar Károli-bibliát zúzott be, így próbálván meg elnémítani a próféciát –, ma egy ilyen kiállításnak ad otthont, állapította meg Tőkés László püspök, EP-képviselő. Hol vécépapírt készíttetnek a Bibliából, ott átok száll az országra – folytatta. Véleménye szerint a hétfői megnyitó jelképes üzenete: „vedd és olvasd a Bibliát!” Európában nagy szükség van a spirituális egységre, hisz a lelkiség teremti meg a népek közti közösséget, a Szentírás pedig összekapcsol minket más felekezetűekkel is – hangzott el hétfői beszédében.

Gheorghe Gorun professzor román nyelven szólt az egybegyűltekhez a Szentírás vitathatatlan jelentőségéről, a kereszténység spirituális értékeinek összegzőjéről, mely közös forrása mindannyiunknak.

Radu Ţîrle, a Bihar Megyei Tanács elnöke, aki „civilben” a pünkösdista felekezet prédikátora, jelen volt és szót kapott. A tolerancia példáját Isten fiáról kell vennünk, hisz ő mindenkit elfogadott – javasolta. Hangsúlyozta, hogy bár nagy a tendencia ma arra, hogy az egyházi értékeket hamis értékekkel helyettesítsék, az egyháznak a társadalom középpontjában a helye. Ő is egyetértett azzal, hogy az Európai Parlament igencsak szekularizált világába nagy dolog volt bevinni a Bibliát.
A nyugdíjba készülő római katolikus püspök egy történettel világított rá arra a „minőségi változásra,” amely az idők folyamán végbement a politikai életben, arra a lelkületi átalakulásra, amely ma megengedi, hogy az egykori pártszékház termeiben Biblia-kiállítás nyíljék.

Ötvös László nyugalmazott magyarországi lelkész az általa szerkesztett hasonmás kiadást mutatta be (Méliusz Juhász Péter: A Szent Jób könyvének a sidó nyelvből és bölcs magyarázók fordításából igazán való fordítása magyar nyelvre 1565-ben)
Ferenczy Miklós lelkipásztor Gy. Szabó Béla erdélyi magyar grafikus munkásságát mutatta be, akinek Apokalipszis című metszetsorozata a brüsszeli és az itteni Biblia-kiállítást is kísérte. Az 1977-1978 közt készült 22 fametszet János jelenéseit ábrázolja, rajtuk, Ferenczy szerint, az ember félelmei, örömei, szorongásai és veszedelmei elevenednek meg. Meleg Vilmos színművész, Brugós Anikó és a nagyvárad-réti Sztáray Mihály Kórus is hozzájárultak az ünnepséghez, szavalatokkal illetve zsoltárokkal. A meghirdetettnél közel egy órával később kezdődött és kissé elhúzódó ünnepség után a székház belső udvarába sereglett az összegyűltek maradéka, ahol leleplezték a Biblia Évének bronz emléktábláját, Egyed Judit képzőművész munkáját.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép