Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent Celesztin pápa szobra
Feszület
Ferenc pápa péntek reggeli szentmiséje: a hatalmasok szeretnék elnémítani a prófétákat, ám a Szentlelket nem lehet kalitkába zárni
2014-04-04 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szent Márta Házban bemutatott szokásos napi szentmiséjén Ferenc pápa az egyház mai vértanúira emlékezett. - Az Istentől eltávolodott hitetlenek birtokukba akarják venni a vallást – mondta a Szentatya a Bölcsesség könyvéből vett első olvasmány szavai nyomán (Bölcs 2,1a.12-22). Jézus ellenségei rágalmaznak és elveszik az igazak hitelét. Az igaz ugyanis keresztezi útjaikat. Izrael idején az üdvösségtörténet során a prófétákat mindig üldözték, ezt maga Jézus is felrója a farizeusoknak.
Az evangéliumi szakasz is világosan ezt mondja. Jézus átment Galileába, mintegy titokban, mert még nem jött el órája. Ő azonban tudta, hogy mi vár rá. Üldözték mindjárt a kezdetektől. Emlékezzünk mi történt, amikor visszatért szülőhelyére és tanított a zsinagógában. Miért jött ide közénk, milyen tekintély alapján akar tanítani, milyen tanulmányokat végzett? – kérdezték. Mindjárt leminősítik és ebben akár saját magunkra is ismerhetünk. Pedig mi tudjuk, hogy Jézus honnan való. Amikor leminősítjük az Úr Jézust, a prófétát, akkor ezt azért tesszük, hogy megfosszuk őt tekintélyétől.

Jézus kiment az emberek közé, a kalitkaként bezárt vallási környezetből. A próféta azt hirdette, hogy küzdeni kell az olyan személyek ellen, akik bezárják a Szentlelket. Emiatt örökre üldöztetés a része. A prófétákat mindig üldözték, értetlenség volt osztályrészük és félretették őket. Nem volt hely számukra. Ez a helyzet tovább folytatódott az egyházban Jézus halála és feltámadása után is, üldözték őket kívül és belül. Amikor olvassuk a szentek életét azt látjuk, hogy őket sem értették meg, sőt üldözték őket, mert próféták voltak.

Homíliájában a Szentatya felidézte egy korban hozzánk közel álló, jóakaratú gondolkodó példáját – anélkül, hogy megnevezte volna –, aki könyveiben felrótta az egyháznak, hogy eltávolodott az Úr Jézus útjától. Igazi próféta volt. Ám könyveit indexre tették, nem taníthatott többé. Azóta eltelt egy kis idő, és ma már a boldogok sorában tisztelhetjük. Hogyan lehetséges az, hogy tegnap még heretikus volt, ma pedig a boldog között van? Azok pedig, akik tegnap még hatalommal rendelkeztek, el akarták hallgattatni, mert nem tetszett, amit mondott. Ma az egyház, amely hála Istennek képes, hogy megbánja vétkeit, ezt mondja: „Ez az ember jó. Sőt a szentség útját járja, ma már boldog.”

Mindazok, akiket a Szentlélek kiválaszt, hogy az igazat mondják Isten Népének, üldöztetést szenvednek. Jézus ezeknek az embereknek a példája, ikonja. Jézus magára vette népe minden üldöztetését. Ferenc pápa keserű szavakkal hozzátette, hogy a keresztényeket ma is üldözik és talán ma többen vannak a vértanúk, mint az első időkben voltak. Ez azért történik, mert ez a mondén világ, ez a nyugalmat akaró társadalom, nem akarja hallani a problémákat, nem akarja hallani az igazságot.

Ma vannak a világnak olyan részei, ahol halálbüntetést vagy életfogytiglani börtönt kapnak azok, akiknek otthonában evangéliumos könyvet találnak, vagy akik katekizmust tanítanak. A pápa szentbeszédét így folytatta: „Azt mondta nekem egy ilyen országból érkezett katolikus hívő, hogy náluk tilos a közös imádság. Csak egyedül, titokban imádkozhatnak. Ám ők az Eucharisztiát szeretnék ünnepelni, de hogyan? Ez a katolikus ember elmondta, hogy különböző alkalmakat használnak fel, például születésnapot és úgy mutatnak be szentmisét. Ha pedig jön a rendőrség, akkor gyorsan mindent eltüntetnek és folytatják az ünnepet a születésnapi jókívánságok kifejezésével. Amikor pedig a rendőrök elmennek, akkor befejezik a szentmisét. Ezt kell tenniük, mert tilos közösen imádkozni. Mindez ma történik.”

Az üldöztetésnek ez a története azoknak az útvonala, akik az Úr követésében járnak. Végül mindig az történik, ami az Úr Jézussal történt, vagyis a feltámadással. De ehhez előbb végig kell járni a keresztutat.

Ferenc pápa gondolatai végül Matteo Ricci jezsuita atya, Kína evangelizálója felé szálltak. Nem volt része megértésben, de ő engedelmes volt, mint Jézus. „Mindig lesznek üldöztetések, meg nem értés. De Jézus az Úr és ez a kihívás és hitünk Keresztje” – emlékeztetett a pápa a nagy jezsuita atya szavaira. Adja meg az Úr a kegyelmet, hogy az Ő útján járjunk és ha szükséges, akár az üldöztetés keresztjével is.”Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép