Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Szent Rókus és Szent Rozália kápolna oltára
Szent Lujza
Fejlődhetnek a kapcsolatok a Vatikánnal Kirill megválasztásával
2009-01-28 Forrás: Evangélikus Egyház
Tovább fejlődhetnek a kapcsolatok a Vatikánnal Kirill orosz pátriárkává választásával - közölte Tatárka Kirill, a Magyar Ortodox Egyházmegye titkára kedden este.
Kedden Kirill eddigi szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát választotta meg az orosz ortodox egyház 16. pátriárkájává a papi és világi küldöttekből összeállított zsinat az egyház főtemplomában, a moszkvai Megváltó Krisztus templomban. Kirill 508, a másik jelölt, Kliment metropolita 169 szavazatot kapott. Az új egyházfőt, aki II. Alekszij decemberben bekövetkezett halála után átmenetileg vezette az egyházat, február 1-jén iktatják be tisztségébe.

Kirill metropolita rendkívül aktív, a társadalmi folyamatokat jól ismerő főpap, aki az elmúlt húsz év során nagyon sokat tett az orosz ortodoxia megismertetéséért az egész keresztény világban és a más vallásúak között is – mondta Tatárka Kirill. Hozzátette: a főpap az egyház külügyi osztályának vezetőjeként rendkívül élénk kapcsolatokat épített ki és ápolt a katolikus, a protestáns egyházakkal és a más felekezetekkel egyaránt. Kiemelte: várhatóan a jövőben tovább fejlődhetnek a kapcsolatok a Vatikánnal, s azok még „élénkebbek, még barátibbak” lesznek.

Az egyházfők esetleges találkozójáról azt mondta, „erre van esély talán”, de ezt nehéz megjósolni, s erről még korai beszélni. Kifejtette: bár Kirill pátriárka személyesen nagyon jó kapcsolatot ápol a katolikus egyház több magas rangú vezetőjével, de nem maga dönt arról, hogy egy ilyen találkozóra sor kerül-e, hanem a Szent Szinódus együttesen határoz. Megválasztása előtt beszámolójában Kirill metropolita arról beszélt, hogy az aggasztó tendenciák, amelyekkel a keresztény hívők az egész világon szembetalálják magukat, arra készteti az orosz ortodox egyházat, hogy csakis a többi egyház legésszerűbben gondolkodó erőivel folytasson párbeszédet.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép