Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Jasna Górai pálos kolostor
Péter és Júdás
Nagypéntek - Urunk szenvedésének ünneplése
2014-04-18 Forrás: Vatikáni Rádió
Nagypénteken az Egyház nem mutat be szentmisét, hanem ősi liturgiával ünnepli az Úr Jézus szenvedését és megváltó kereszthalálát. A szertartásnak három része van:
1) az igeliturgia: olvasmány Izajás könyvéből a Szenvedő Szolgáról, szentlecke a Zsidókhoz írt levélből Isten Fia engedelmességéről és a János-passió, Jézus szenvedéstörténete a János-evangéliumból ezt követik az egyetemes könyörgések.

2) Hódolat a kereszt előtt: a pap és a hívek körmenetszerűen vonulnak a kereszthez, amely előtt térhajtással vagy más jellel: megérintve vagy megcsókolva a keresztet vagy csak fejet hajtva fejezik ki hódolatukat hálával a Megfeszített Jézus előtt. Közben a kórus énekli: „Kereszted előtt hódolunk, Urunk, szent feltámadásodért magasztalunk és dicsérünk, íme a keresztfa által jött az üdvösség az egész világra.”

3) A nagypénteki liturgia 3., befejező része a szentáldozás: tehát az előző nap konszekrált ostyákkal megáldoztatják a híveket. Akik a keresztségben meghaltak a bűnnek, és új életre támadnak a meghalt és feltámadt Krisztussal, az Úr testével megerősítve folytatják földi vándorlásukat az örök haza felé.

Ferenc pápa nagypéntek délután öt órai kezdettel végezte el a Szent Péter bazilikában a Jézus szenvedésére emlékező – most ismertetett - szertartást. A nagypénteki liturgia tehát ugyanaz mindenütt a világegyházban.

Külön kiemelhetjük a passió után következő tíz egyetemes könyörgést: 1. az Anyaszentegyházért: „Mindenható, örök Isten, te dicsőségedet Krisztus Urunkban minden népnek megmutattad: őrizd meg a megváltás művét, hogy Egyházad az egész világon elterjedjen, és állhatatos hittel kitartson neved megvallásában, Krisztus a mi urunk által.” 2. a pápáért, 3. a papságért és a hívekért, 4. a keresztelendőkért, 5. a keresztények egységéért, 6. a zsidókért, „hogy az Ószövetség választott népe eljuthasson a megváltás teljességére”. 7. azokért, akik nem hisznek Krisztusban, 8. azokért, akik nem hisznek Istenben, 9. a világi vezetőkért, „hogy az Úristen irányítsa értelmüket és szívüket, hogy szándéka szerint szolgálják mindenki szabadságát és az áldott békét”. 10. Végül a különféle bajoktól szenvedőkért: hogy a mindenható Isten „tisztítsa meg a világot minden tévelytől, a betegséget tartsa távol tőlünk, az éhínséget űzze el, a börtönöket nyissa meg, a bilincseket oldja fel, az utazóknak adjon biztonságos és szerencsés érkezést, a betegeknek gyógyulást, a haldoklóknak pedig örök életet.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép