Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Mezőhegyesi Evangelikus templom
Csodaszarvasunk
„Az Anya órája” – hagyományos Mária ájtatosság Rómában, a Santa Maria Maggiore bazilikában
2014-04-19 Forrás: Vatikáni Rádió
Április 19-én, Nagyszombaton délelőtt a római pápai bazilikában - mint már több mint 25 éve – idén is megtartották fél 11 és fél 12 között az „Anya órája” ájtatosságot. A szertartást Santos Abril y Castelló bíboros, a bazilika főpapja vezette.
Ha Nagypéntek Jézus „órája”, aki egészen a végsőkig szerette övéit, annyira, hogy feláldozta magát a kereszt oltárán, akkor Nagyszombat az „Anya órája”, hitbeli fáradságos előrehaladásának csúcspontja. A Kereszt tövében Mária, mint új Éva, csatlakozik Fia áldozatához és gyermekének fogad be minden embert, akiket Fia isteni vére megváltott. Amikor a tanítványok Nagypénteken Jézust a sírba helyezték, Mária hite nem fogyatkozott meg, nem csökkent Megváltó Fiával való megbonthatatlan egysége sem.

Sőt, csak Máriában volt abban az órában az egész egyház hite, benne gyűlt össze a világ reménysége. Ezért Mária a mi hitünk anyja: ő az első hívő. A sötétségben, amely a teremtett világot beburkolja, Mária egyedül tartja életben a hit lángját, így készül fel a feltámadás örömteli és meglepő hírére.

Ferenc pápa így imádkozik Evangelii gaudium k. apostoli buzdításában: „Mária, Szűz és Anya.. Te, aki szilárdan ott maradtál a kereszt előtt törhetetlen hittel, és megkaptad a feltámadás örömteli vigasztalását, eszközöld ki most számunkra a feltámadtak új buzgóságát, hogy mindenkinek elvigyük az élet evangéliumát, amely legyőzi a halált” (288).
A Mária ájtatosság, amelyet a Santa Maria Maggiore bazilikában, Olaszország és a világ számos részén, Nagyszombaton bemutatnak, a bizánci liturgiából merít, amely Jézus sírba helyezésének ikonja előtt Mária siralmát énekli: Fiát megölték és az Anya aggódva várja, hogy visszatérjen élve a halottak közül. Ebben a rendkívüli órában, amikor látszólag minden véglegesen befejeződött, Mária a hívő egyház, minden emberi számítás ellenében, reménykedik minden remény ellenében.

Így Nagyszombaton az „Anya órája” a legmegfelelőbb módja annak, hogy felkészüljünk az Úr húsvéti vigíliájának ünneplésére, amikor Jézus dicsőségesen feltámad a halottak közül.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép