Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Karácsonyi üdvözlet ( A)
Malacka (A)
„Wojtyła pápa továbbra is inspirál bennünket rendkívüli életszentségével”
2014-04-25 Forrás: Vatikáni Rádió
A Telewizja Polska (TVP) április 24-én este tűzte műsorára azt a videó üzenetet, amellyel Ferenc pápa fordult Boldog II. János Pál szentté avatása alkalmából a lengyelekhez. - „II. János Pál kedves honfitársai!” – kezdte üzenetében a pápa. Közeleg annak a nagy embernek és pápának szentté avatása, aki II. János Pál néven került be a történelembe.
Örülök, hogy kihirdethetem életszentségét az Isteni Irgalmasság következő vasárnapján, Húsvét nyolcadának lezárásakor. Isten népe minden tagjával együtt hálás vagyok II. János Pálnak fáradhatatlan szolgálatáért, lelki vezetéséért, azért, hogy bevezette az egyházat a hit harmadik évezredébe, továbbá az életszentségről tett rendkívüli tanúságáért.

XVI. Benedek pápa három évvel ezelőtt, Előde boldoggá avatásának a napján helyesen megjegyezte, hogy az, amit II. János Pál kért mindenkitől, vagyis, hogy ne féljen és tárja szélesre a kapukat Krisztus előtt, azt ő maga elsőnek tette meg: „Megnyitotta Krisztus előtt a társadalmat, a kultúrát, a politikai és gazdasági rendszereket, egy óriás erejével megváltoztatott olyan tendenciákat, amelyek látszólag visszafordíthatatlanok voltak. Ereje Istentől származott.

Tanúságtételével a hitről, a szeretetről, az apostoli bátorságról, amelyet nagy humánus energia kísért, a lengyel nemzet példás fia a világ minden keresztényének segített abban, hogy ne féljen kereszténynek mondani magát, ne féljen az egyházhoz tartozni, az evangéliumról beszélni. Egyszóval: segített nekünk, hogy ne féljünk az igazságtól, mert az igazság a szabadság biztosítéka” (Homília, 2011. május 1.)

Én teljesen azonosítom magam ezekkel a szavakkal – mondta videó üzenetében Ferenc pápa.

Mindnyájan tudjuk, hogy mielőtt bejárta volna a világot, Karol Wojtyła hazájában, Lengyelországban növekedett Krisztus és az egyház szolgálatában. Ott formálódott szíve, amely később egyetemes méretekre tágult ki. Először, amikor részt vett a II. Vatikáni Zsinaton, majd főleg 1978. október 16-a után, hogy így szívében helyet találjon minden nemzet, nyelv és kultúra. II. János Pál mindene lett mindenkinek.

Köszönetet mondok a lengyel népnek és a lengyel helyi egyháznak II. János Pál ajándékáért. Mindnyájunkat gazdaggá tett ez az ajándék. II. János Pál továbbra is ihletet ad számunkra. Ihletet nyújtanak szavai, írásai, gesztusai, szolgálatának stílusa. Ihletet nyújt szenvedése, amelyet hősies reménnyel élt meg. Inspirál bennünket az, hogy teljesen átadta magát Krisztusnak, az ember Megváltójának és Isten Anyjának.

A lengyel püspökök közelmúltban végzett apostoli ad limina látogatásakor hangsúlyoztam, hogy az egyház Lengyelországban továbbra is a hit, az ima, a karitatív szeretet és a keresztény gyakorlat nagy lehetőségeivel rendelkezik. Rámutattam azokra a lelkipásztori kihívásokra is, mint a család, a fiatalok, a szegények, továbbá a papi hivatások, az Istennek szentelt életre szóló meghívás kérdése. Remélem, hogy II. János Pál pápa szentté avatása és XXIII. Jánosé is, újabb lendületet ad hazátok helyi egyházának a mindennapi életben és a kitartó munkában. Örülök annak a ténynek, hogy ha Isten is úgy akarja, két év múlva, első alkalommal meglátogatom országotokat a 2016-os Ifjúsági világnap alkalmából.

Mindenkit arra szólítok fel, hogy mélyen élje át Boldog II. János Pál és Boldog XXIII. János szentté avatását. Néhányan közületek eljönnek Rómába, de a tömegtájékoztatási eszközök révén nagyon sokan részt vehetnek ezen a nagy eseményen. Ezért már ma szeretnék köszönetet mondani az írott sajtó, a rádió, a televízió munkatársainak az április 27-i szentté avatással kapcsolatos szolgálatukért.

Üdvözlöm II. János Pál minden honfitársát, azokat is, akik nem tartoznak a katolikus egyházhoz. Mindnyájukat szívemben hordozom. Isten áldjon meg mindannyiatokat – búcsúzott a pápa a lengyel nézőktől videó üzenetében.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép