Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Hímzett terítő az Úr asztalán- A Bárány
A szent család (A)
Szeptemberre elkészül a bátaszéki templom új toronysisakja
2014-04-28 Forrás: Magyar Kurír
Szeptemberre elkészül a bátaszéki Nagyboldogasszony-templom új toronysisakja, amelyet a régi, életveszélyessé vált épületrész helyett emelnek – jelentette be a Pécsi Egyházmegye vezetősége április 23-án Bátaszéken. Az MTI hírét közöljük.
Udvardy György megyéspüspök a sajtótájékoztatón elmondta: a szükséges engedélyek birtokában egy hónapon belül elkezdődhet a kivitelezés. Emlékeztetett arra, hogy a XIX-XX. század fordulóján a Tereziánum Alapítvány vállalta a templom felépítését, és az egyházmegye most is számít a támogatókra. Május 3-án jótékonysági koncertet rendeznek a templomban, amelynek bevételét az új toronysisak építésére fordítják.

Dohóczki Péter, az egyházmegye gazdasági igazgatója felidézte, hogy 2012 novemberében derült ki: a 84 méter magas templom toronysisakjának több mint száz éves faszerkezete elkorhadt, nem lehet megmenteni. A sisakot tavaly májusban bontották le.

Az új szerkezet építésére kiírt pályázatot a pécsváradi Architekt Kft. nyerte meg. A cég a szerződés szerint 95 millió forintért építi fel az új épületrészt, amely azonban várhatóan a pótmunkákkal együtt 100 millió forintba kerül majd. Az új, 30 méteres toronysisak külalakjában és méretében megegyezik a régivel, emellett a tornyon lévő homokkődíszeket, párkányokat és szobrokat is restaurálják, illetve, ha szükséges, kicserélik.

A tervek szerint májusban a harangok magasságában egy úgynevezett kidugó állványt építenek, amelyről a kődíszek felújítását végzik. Az új toronysisakot várhatóan a nyár közepén szállítják a templom kertjébe, majd elemenként daruval emelik a torony tetejére. A kivitelezés határideje szeptember 30., de remélik, hogy már augusztusban befejeződik a munka. A költségekhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pécsi Egyházmegye 30-30 millió forinttal járul hozzá, és eddig csaknem 20 millió forint adomány gyűlt össze. A toronysisak építéséhez még mintegy 20 millió forint hiányzik – mondta a gazdasági igazgató.

Herend János plébános elmondta, hogy a régi sisak gerendáiból és rézlemezeiből feszületek készültek, az eladásukból származó bevétel szintén a rekonstrukciót szolgálja.

Sümegi József, az egyházmegye diakónusa arról számolt be, hogy május 3-án este a bátaszéki kórusok a helyi ifjúsági fúvószenekar kíséretével miserészleteket adnak elő, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének hallgatói, a Villő együttes, valamint Zsikó Zoltán és zenekara egyházi népénekeket játszik.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép