Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Topor Márta  A Trasteverén
Angyal csokorral (A)
Április 30-án szentelik fel az ország első Szent II. János Pál-kápolnáját
2014-04-29 Forrás: Magyar Kurír
A Szent István-bazilikában a plébánia korábbi multifunkcionális termét kápolnává alakították át. Megnyitásával azt szeretnék elősegíteni, hogy a Szent Jobb minél többek számára látható legyen – tájékoztatta szerkesztőségünket a plébánia.
A Szent István-bazilika egyik legfontosabb kincse a Szent Jobb, amelyet a világ minden tájáról turisták és zarándokok egyaránt felkeresnek. A zarándokcsoportok általában pappal érkeznek, és rendszerint misézni is szeretnének a Szent Jobb megtekintéséhez kapcsolódóan. Nyári csúcsidőben előfordult, hogy akár négy-öt csoport papja is a Szent Jobb-kápolnában misézett, és ekkor mások nem tekinthették meg az ereklyét. Ha még néhány temetési misét is bemutattak ugyanazon a napon, akkor a Szent Jobb gyakorlatilag nem volt látható.

Az ereklye látogathatósága és a zarándokok megfelelő kiszolgálása érdekében célszerűbb megoldásnak látszott, ha a zarándokcsoportok – miután tisztelegtek a Szent Jobb előtt – más helyen vesznek részt a szentmisén. Így adódott a gondolat, hogy a plébánia alatt lévő, többek között hitoktatásra is szolgáló multifunkcionális termet – amely eddig Boldog II. János Pál nevét viselte – kápolnává alakítsák át. Karol Wojtyła szentté avatásával pedig kínálkozott a lehetőség, hogy titulusa Szent II. János Pál legyen.

A kápolnát Erdő Péter bíboros április 30-án, szerdán 18.30-kor szenteli fel szentmise keretében. A kápolna kis mérete miatt korlátozott a férőhelyek száma, azonban – mivel az ország első Szent II. János Pál-kápolnájáról van szó – a nagyobb érdeklődésre való tekintettel a szentmisét és a szentelési szertartást a bazilikában is kivetítik.

A kápolna a maga egyszerűségében is méltó a szent pápához: belső berendezése Bukta Norbert művészetét dicséri.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép