Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

Kiállítás képei
Hercegszántó (Máriakert) kereszttel
A Szentélélek nyissa meg értelmünket, hogy jobban megértsük Isten dolgait
2014-04-30 Forrás: Vatikáni Rádió
Ferenc pápa szerdán délelőtt a Szentlélek hét ajándékáról szóló sorozatában ez alkalommal az értelemről elmélkedett. Nem az emberi értelemről, az ember értelmi képességéről van szó, amelyből többet – kevesebbet kaptunk. – magyarázta a Szentatya. Olyan kegyelem ez, amelyet egyedül a Szentlélek tud belénk önteni, és amely képesé teszi a keresztényt arra, hogy kikutassa Isten gondolatainak és üdvösségtervének mélységeit.
A pápa itt idézett Szent Pál első Korinthusi levele 2. fejezetéből két verset (9-10), ahol az Apostol értelem ajándékáról beszél: „Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik őt szeretik. Nekünk azonban feltárta Isten a Lélek által. A Lélek ugyanis mindent átlát, még Isten mélységeit is.” Ez nem jelenti azt, hogy a keresztény mindent teljesen megért Isten szándékairól. De Jézus ajándékával, a Szentlélekkel megérthetjük a dolgokat, amint Isten érti. Ezt a szép ajándékot az Úr mindenkinek megadja.

Világos – folytatta a pápa - ,hogy ez az ajándék szorosan kapcsolódik a hithez. Amikor a Szentlélek szívünkben lakozik és megvilágítja értelmünket, napról napra növekszünk annak megértésében, amit az Úr mondott és tett. Maga Jézus mondta tanítványainak: elküldöm a Szentlelket, aki megértteti veletek mindazt, amit tanítottam nektek; megértjük Jézus tanítását, Szavát,, az Evangéliumot; - a Szentlélek ajándékával meg tudjuk érteni Isten szavának mélységeit. Ezt a nagy ajándékot kell kérnünk együtt: „Urunk, add nekünk az értelem ajándékát!”

Ferenc pápa itt felidézte Lukács evangéliumából az emmauszi tanítványok történetét. (Lk 24, 13-27) A kiábrándult tanítványokhoz szegődő ismeretlen vándor, a Feltámadt Jézus megmagyarázza az Írások értelmét a Messiásról, megnyitja értelmüket és szívüket. A Szentlélek ugyanezt teszi velünk: megnyitja értelmünket, hogy jobban megértsük Isten dolgait, az élethelyzeteket, mindent. Nagyon lényeges az értelem ajándéka keresztény életünk számára. Kérjük az Urat, hogy adja meg mindannyiunknak ezt az ajándékot, hogy meg tudjuk érteni a velünk történteket, és főleg, hogy meg tudjunk érteni Isten Szavát az Evangéliumban.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép