Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

1
Hunyadi János zászlaja
Lezárult a kiskorúak védelmére létrehozott pápai bizottság első ülése
2014-05-03 Forrás: Vatikáni Rádió
Május 1-3. között a vatikáni Szent Márta-házban tartotta tanácskozását a testület. Az előzetes bejelentések alapján a megbeszélés célja az volt, hogy javaslatokat tegyen a Szentatyának a bizottság funkcióit illetően és további tagok kinevezésére a világ különböző részeiről. A jelenlegi ülésen részt vett: Catherine Bonnet, Marie Collins, Sheila Holins, Seán Patrick O’Malley bíboros, Claudio Papale, Hanna Suchocka, P. Humberto Miguel Yanez és P. Hans Zollner jezsuiták.
A tanácskozás végén a következő közleményt tette közzé a bizottság:

Szolgálatunk megkezdésekor együttérzésünket fejezzük ki a szexuális visszaélések gyermek és sérülékeny felnőtt áldozataival/túlélőivel. Továbbá azt az alapelvet valljuk, hogy a gyermek vagy sérülékeny felnőtt érdeke az elsődleges szempont minden döntés esetében.

A megbeszélések során mindenki megosztotta gondolatait, tapasztalatait és törekvéseit. A Szentatya kérésére ezek a tanácskozások a bizottság természetére és céljaira összpontosítottak, valamint a tagság kiterjesztésére, hogy más földrajzi helyekről és szakterületekről is bevonjunk személyeket. Javaslatok is elhangzottak, hogy a bizottság hogyan tudna együttműködni szakemberekkel, akik a gyermekek és sérülékeny felnőttek védelmével foglalkoznak különböző területeken. Találkozókra is sor került a Római Kúria képviselőivel a jövőbeli együttműködések érdekében, beleértve a Vatikáni Államtitkárság, a Hittani Kongregáció, a Papi Kongregáció, a Szentszék Sajtóterme és a Vatikáni Csendőrség képviselőit.

A munka eredményéről tájékoztatják majd a pápát. Kezdeményezéseket javasolnak majd a helyi felelősségvállalás elősegítésére világszerte és a legjobb megoldások, tapasztalatok megosztására a kiskorúak védelme érdekében, beleértve képzési, nevelési programokat és a visszaélésekre való reagálás módjait. A bizottság megosztotta Ferenc pápával, hogy egyes területek mennyire fontosak a jövőbeli munka szempontjából. Kifejezetten fontos az egyházon belüli felelősségvállalás biztosítása, beleértve hatékony és átlátható eljárások kialakítását.

Benyújtják majd statútumaikat a Szentatyának, hogy még pontosabban meghatározzák a bizottság természetét, struktúráját, tevékenységét és céljait. Világos, hogy a bizottság nem fog konkrét visszaélési esetekkel foglalkozni, de javaslatokat tehet a felelősségvállalást és a legjobb megoldásokat érintő politikákra vonatkozóan. A statútumokban konkrét javaslatokat kívánnak tenni arra, hogy milyen fontos felkelteni mindenki tudatosságát a szexuális visszaélés tragikus következményei iránt és a pusztító következményeit illetően, ha nem hallgatják meg, ha nem jelentik a visszaélési gyanút és ha nem támogatják az áldozatokat/túlélőket és családjaikat.

Ahogy a katolikusok biztonságossá teszik plébániáikat, iskoláikat és intézményeiket a gyermekek számára, úgy a bizottság tagjai is csatlakoznak minden jóakaratú emberhez célkitűzésükben, hogy megvédjék a gyermekeket és sérülékeny felnőtteket a visszaélésektől. Végül imákat kérnek mindazoktól, akik segíteni kívánják a bizottság munkáját – olvassuk a Szentszék Sajtótermének közleményében.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép