Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
Régi magyar áldás (A)
„A keresztények és muzulmánok tegyenek tanúságot a közéletben az egy Istenbe vetett hitükről”
2009-01-28 Forrás: Vatikáni Rádió
A bajor fővárosban tartotta megbeszélését január 19-e és 21-e között az Iszlámmal való Kapcsolatok Európai Ökumenikus Bizottsága (CRME). Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (KEK) által létrehozott szerv ülése a földrészünkön élő muzulmánokkal való kapcsolatok kérdésével foglalkozott.
A müncheni találkozóval lejárt a szervezet jelenlegi tagjainak 6 éves mandátuma.

A müncheni záróközleményből megtudjuk, hogy a bizottságnak jelenleg 15 tagja van, akik 12 európai országot és különböző egyházakat képviselnek. A CRME összejövetelein mindig részt vesz egy szentszéki küldött, valamint az Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagjai is. Küldetésük az volt, hogy irányelveket fogalmazzanak meg az egyházak számára, valamint, hogy a muzulmánokkal közös álláspontokat dolgozzanak ki aktuális társadalmi és politikai kérdésekről.

A mostani, utolsó találkozón két alapvető kérdést vitattak meg: az első annak a dokumentumnak az elfogadása, amely a következő címet viseli: „Reagálás egy új valóságra: az európai muzulmánok, valamint egyháziak és lelkipásztori kisegítők képzése”. A CCEE-KEK bizottsága már foglalkozott ezzel a témával első mandátuma során, majd 1991-ben javaslatokat tett közzé a kérdést illetően. Az utóbbi években a vallási földrajz lényegesen megváltozott. A muzulmánok megszervezték közösségeiket, vallási központokat alakítottak ki. Minden európai országban elkötelezték magukat, hogy meghatározzák az imámok és vallásoktatók képzésének módjait. Az új dokumentum bemutatja a megfigyelt változásokat és útmutatásokat ad ahhoz, hogy hogyan vegye ezeket figyelembe a mai teológiai képzés.

A másik alapvető pont a bizottság jelen és jövőbeli tevékenységére vonatkozott. Megállapították, hogy a tavaly októberben Malines-Brüsszelben megtartott keresztény-muzulmán konferencia jelentős lendületet adott a jövőbeni munkához. A tanácskozás a következő témával foglalkozott: „Európai állampolgárnak és hívőnek lenni”. Az európai társadalom sokvallásúvá vált. Ebben az új környezetben a keresztények és muzulmánok tegyenek tanúságot az egy Istenbe vetett hitükről, és felelősen járuljanak hozzá a társadalom építéséhez – hangzik az Iszlámmal való Kapcsolatok Európai Ökumenikus Bizottságának dokumentuma.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép