Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Az istáló  sgy.
Ferenc pápa áldását küldi a külföldön élő magyaroknak
2014-05-08 Forrás: Magyar Kurír
A május 7-i pápai audiencián jelen voltak a május 5-9. között Rómában megrendezett Európai Magyar Papi Konferencia résztvevői is, köztük Cserháti Ferenc püspök is. A Vatikáni Rádió interjút készített a külföldön élő magyar hívek főpásztorával.
Cserháti Ferenc a rádiónak elmondta, hogy a konferencia idén a család témáját járta körül, és ez lesz majd az e hónapban megrendezésre kerülő kanadai magyar papi konferencia témája is.

A főpásztor szerint a krízisek, a családok problémái világszerte ugyanazok, azonban a migránsok családjainál ezekhez hozzáadódik az a gond is, hogy ők általában egyedül vannak. Még ha családostul megy is valaki külföldre, akkor is meg kell birkóznia az idegenséggel, hiszen nincs nagymama, nincsenek rokonok, barátok, ismerősök. Ráadásul a migráns családokat, különösen a fiatal családokat nagyon lefoglalja a kenyérkereset, a megélhetés. Azoknak, akik nem elég átgondoltan mennek külföldre, különösen nehéz munkát keresni – véli a püspök.

A kivándorlással a gyökerek óhatatlanul elszakadnak – hangsúlyozta Cserháti Ferenc. A főpásztor szerint a hagyományosabbnak mondható vidéki környezetből kiszakadóknak külföldön nagyon nehéz megtartaniuk vallásosságukat, azt az értékrendet, amelyet a nagyszüleiktől, szüleiktől örököltek.

A püspök Ferenc pápát idézve kiemelte, hogy a papokra csak akkor van szükség, ha szolgálják a rájuk bízottakat. A migráció lelkipásztorainak régebben is fel kellett vállalniuk a szociális segítséget is a lelki segítségnyújtás mellett. Az idők megváltoztak, mások a hangsúlyok, de az elmondható, hogy külföldön azok közül is sokan megtalálják az utat a vallási közösségekhez, akik otthonról nem hoznak magukkal vallásos indíttatást.

Cserháti püspök a kihallgatás végén gyűrűcsókra járult a Szentatya elé. A köszöntéskor Ferenc pápának elmondta, hogy a migráns magyarok is imádkoznak érte, amit a Szentatya megköszönt azzal, hogy nagy szüksége van rá. A főpásztor kérte a pápát, hogy ő is imádkozzon a migráns magyarokért. Ferenc pápa áldását adta minden külföldön élő magyarra.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép