Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Ifjúsági búcsú
Nádasd Evangélikus templom
„Legyetek irgalmasak, Jézus azért jött, hogy megbocsásson, nem pedig azért, hogy ítélkezzen”
2014-05-11 Forrás: Vatikáni Rádió
„Soha ne fáradjatok bele, hogy irgalmasok legyetek” – ezt kötötte Ferenc pápa a 13 újonnan szentelt pap lelkére a Szent Péter bazilikában. A Hivatások Világnapján Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a papok nem a „tanítás gazdái”, hanem az a feladatuk, hogy hűségesek legyenek a tanításhoz. Az újonnan szentelt papok közül hat olasz, négyen latin-amerikaiak, egy pakisztáni, egy dél-koreai, egy pedig vietnámi.
A pap Krisztushoz, az örök Főpaphoz hasonul – állapította meg a papok küldetéséről Ferenc pápa. Homíliájában arra kérte az újonnan szentelt papokat, hogy soha ne fáradjanak bele abba, hogy irgalmasak legyenek. Legyen meg bennük a megbocsátásra való készség, amellyel az Úr rendelkezett, aki nem azért jött, hogy ítélkezzen, hanem azért, hogy megbocsásson!

Legyetek irgalmasak! – hangsúlyozta a pápa, majd így folytatta: „Ha aggódtok amiatt, hogy túlságosan engedékenyek voltatok, akkor gondoljatok arra a szentre, aki a tabernákulum elé ment és ezt mondta: „Uram, bocsáss meg, ha túl sokat megbocsátottam. De Te adtál nekem erre rossz példát”.

A pápa kifejtette: nagy fájdalmat érez, amikor találkozik olyan hívekkel, akik nem járnak gyónni, mert megalázták, megszidták őket. Úgy érezték, hogy becsapták előttük a templomok kapuit. „Arra kérlek benneteket, ti ne legyetek ilyenek: irgalmasság, irgalmasság!” – ismételte a Szentatya. A Jó Pásztor az ajtón keresztül lép be; az irgalmasság kapuja pedig az Úr sebei: ha nem léptek be az Úr sebeinek misztériumába, nem lesztek jó lelkipásztorok.

Arra buzdította őket: táplálják Isten népét a tanítással, amely nem a papok tulajdona, nem a papok a tan, a doktrína gazdái. Az Úré a tanítás, a papok feladata pedig az, hogy hűségesek legyenek az Úr tanításához. Életük illata legyen öröm és támasz a Krisztushoz hűségesek számára; szavakkal és példamutatással építsék Isten házát, amely az egyház.
Olvassák kitartóan az Úr Szavát és elmélkedjenek róla, hogy valóban elhiggyék, amit olvastak. Tanítsák azt, amit megtanultak a hitben, éljék azt, amit tanítanak.

Az Úr Jézus az Újszövetség Főpapja, de Őbenne Isten egész szent népe hivatott az általános papságra. Jézus azonban minden tanítványa közül néhányat ki akar választani, hogy ők nevében gyakorolják nyilvánosan a papi hivatást minden ember javára, folytassák személyes küldetését, mint Mester, Pap és Lelkipásztor. Csak Isten tetszésének elnyerésére törekedjenek, ne saját maguknak tetszelegjenek.

Gondoljanak arra, amit Szent Ágoston mondott azokról a lelkipásztorokról, akik önmaguknak akartak tetszeni. Az Úr báránykáit tápláléknak használták és olyan szolgálatnak a méltóságát öltötték magukra, amelyről nem látszott, hogy Istentől származik.

Részesedve Krisztus, a Fő és a Pásztor küldetésében, fiúi szeretetközösségben püspökeikkel, kötelezzék el magukat arra, hogy egyesítsék a híveket egyetlen családban, hogy elvezessék őket az Atyaistenhez, Krisztus által, a Szentlélekben. Legyen mindig szemük előtt a Jó Pásztor példája, aki nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem azért, hogy ő szolgáljon; azért jött, hogy keresse és üdvözítse, ami elveszett” – fejezte be homíliáját a papszentelési szentmisén Ferenc pápa.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép