Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
13 felhasználó online
0 tag, 13 vendégKépek a galériából

Krisztus
Szív
„A házasság hűséges, állhatatos és termékeny”
2014-06-02 Forrás: Vatikáni Rádió
„Hűséges, állhatatos és termékeny – ez a hármas jellemzője annak a szeretetnek, amelyet Jézus táplál egyháza iránt. És egyúttal ezek a keresztény házasság valódi vonásai” – állapította meg Ferenc pápa hétfőn reggel a Szent Márta Ház kápolnájában tartott szentmise homíliájában.
Tizenöt jubiláns házaspár, akik 25, 50 és 60 éve kötöttek házasságot, ünnepeltek együtt a pápával, aki szentbeszédében Jézus hármas szeretetéről elmélkedett: Atyja, Anyja és Egyháza iránti szeretetéről, mely hűség, állhatatosság és termékenység. „Nagy a szeretete Jézusnak az Egyház iránt, Jézus szerelemből vette el az Egyházat, aki mint jegyes „szép, szent, bűnös, de ő ekkor is éppúgy szereti. Szeretetének ezek a formái mutatják ezt a hármas szeretetvonást – mondta a pápa.

Hűséges ez a szeretet. Kitartó, mely soha nem fárad bele, hogy szeresse az Egyházát és termékeny ez a szeretet. Hűséges szeretet! Jézus a hűséges! Szent Pál írja egyik levelében: „Ha te megtagadod Krisztust, ő is megtagad téged, ha te nem vagy hűséges hozzá, ő akkor is hűséges marad, mert önmagát meg nem tagadhatja” (2 Tim, 2,12-13). „A hűség Jézus szeretete lényegének sajátossága. Jézus szeretete az Egyházában hűséges. Ez a hűség mintegy fény a házasság számára. A szeretet hűsége. Mindig. Mindig hűséges, de mindig is fáradhatatlan az állhatatosságban. Miként Jézus szeretete a Jegyese iránt”.

„A házaséletnek kitartónak kell lennie, állhatatosnak. Mert ellenkező esetben a szeretet nem tud tovább haladni. Kitartás a szeretetben, a szép és a nehéz pillanatokban, amikor problémák jönnek: a gyerekek miatt, anyagi gondok miatt, amikor problémák támadnak itt is, ott is. De a szeretet állhatatos, előre halad, mindig próbálja megoldani a nehézségeket, csakhogy megmentse a családot. A társak kitartóak: minden reggel felkelnek, férj és feleség és együtt hordozzák a családot”.

„Harmadik vonás a termékenység. Jézus szeretete – jegyzi meg Ferenc pápa – termékennyé teszi az Egyházat az új gyermekeivel, a keresztséggel és az Egyház gyarapszik e házastársi termékenység által. Egy házasságban ez a termékenység próbatételt szenvedhet el, amikor gyermek nem érkezik, vagy amikor betegek lesznek. Ezekben a próbatételekben a házaspárok Jézusra tekintenek és az ő Egyháza iránti termékenységből vesznek példát.

Ellenben a másik oldal, ami Jézusnak nem tetszik, nyilvánvalóan a választott steril, gyermektelen házasság. Ezek a házasságok, melyek nem akarnak gyereket, termékenyég nélkül akarnak maradni. A tíz évvel ezelőtti jóléti kultúra meggyőzött bennünket: Jobb, ha nincs gyerekünk. Jobb, mert így szabadságra tudsz menni vidékre, nyugodt maradhatsz…? Talán jobb, talán kényelmesebb, ha tartasz egy kiskutyát, vagy két cicát és a szeretet a kiskutya és a két cica felé fordul. Igaz, vagy nem? Ti is láttátok? És végül az ilyen házasság elérkezik az öregséghez a magányban, a rossz magány keserűségével. Nem termékeny, nem teszi, amit Jézus csinál az Egyházával, termékennyé téve azt” – fejezte be hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép