Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Rembrandt: Jákob megáldja József gyermekeit
Angyal égi madarakkal (A)
Megkezdődtek az előkészületek az egyházi mozgalmak és új közösségek 3. világkongresszusára
2014-07-23 Forrás: Vatikáni Rádió
A Világiak Pápai Tanácsának szervezésében kerül sor Rómában november 20-a és 22-e között az összejövetelre, amelynek a Maria Mater Ecclesiae Pápai Nemzetközi Kollégium ad otthont. A kongresszus témája: „Az evangélium öröme: missziós öröm”. Az eseményen részt vesznek a világon leginkább elterjedt nemzetközi szervezetek küldöttei, akik folyamatos párbeszédben állnak a vatikáni tanáccsal.
A találkozó mottóját Ferenc pápa Evangelii gaudium – k. apostoli buzdítása ihlette, amelyben ezt olvassuk: az evangélium öröme, ami eltölti a tanítványok közösségének életét missziós öröm. Mindig a kifelé nyitás és ajándékozás dinamikája szerint működik, az önmagunkból való kilépés, a zarándoklás, a mindig új magvetés lendületével. Az Úr azt mondja: „Tovább kell mennünk a szomszédos helységekbe, hogy ott is hirdessem az igét, hiszen ezért jöttem” (Mk 1,38) Amikor a magot elvetette egy helyen, nem időzik tovább, hogy jobban elmagyarázza vagy újabb jeleket adjon, hanem a Szentlélek más helységek felé indítja.

Az Evangelii gaudium – kezdetű apostoli buzdítás igazi útmutatóul szolgál az egyházi mozgalmak és az új közösségek számára. Ebben a dokumentumban az evangelizálás új állomását az öröm határozza meg – „az evangelizálás édes és vigasztaló öröme”, amelyet Ferenc pápa fő célkitűzésként állít napjaink egyháza elé. A novemberben megrendezendő kongresszus fő célja az, hogy erre az örömteli missziós lelkületre buzdítsa a résztvevőket.

Több, mint 80 nemzetközi társulat és több mint 55 közösségalapító és felelős vezető gyűlik majd össze Rómában, akikhez néhány püspök is csatlakozik mind az egyházmegyék, mind pedig a Római Kúria részéről az egyházi szeretetközösség konkrét tanújeleként.
Egy önmagából kilépő, kifelé nyitó egyház építésére szólítja Ferenc pápa a híveket, emlékeztetve rá, hogy az egyházi mozgalmak és új közösségek is értékesen hozzájárulhatnak az evangelizáló küldetéshez – magyarázza Stanisław Ryłko bíboros, a Világiak Pápai Tanácsának elnöke.

A novemberi kongresszus világos és határozott választ kíván adni e mozgalmak és közösségek részéről a missziós megújulásra, melyre az egész egyház hivatott. Josef Clemens püspök, a Világiak Pápai Tanácsának titkára szerint a találkozás, a párbeszéd és egymás kölcsönös meghallgatása jellemzi majd az esemény légkörét. Tehát nem egy akadémiai jellegű találkozóról van szó, amelyen konferencia előadások hangzanak el a hallgatóság előtt. Sokkal inkább ötletek, benyomások, tapasztalatok cseréjéről, amelyben maguk a résztvevők válhatnak a kongresszus főszereplőivé, megosztva mindenkivel saját észrevételeiket a megadott témákról.

Az első ilyen jellegű kongresszust 1998-ban, majd 2006-ban tartották II. János Pál, illetve XVI. Benedek pápasága idején az egyházban és a világban működő hívő társulatok identitásáról és küldetéséről.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép