Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Az Úr vigyáz ránk
Feszület
Négyszáz éves a Congregatio Jesu szerzetesközösség
2009-01-30 Forrás: Katolikus Egyház
Az alapításának négyszáz éves évfordulójára készülő Congregatio Jesu (angolkisasszonyok) szerzetesközösség három éven át tartó rendezvénysorozatot indít. A jubileumot ünnepi hangverseny keretében nyitják meg Ward Mária halálának napján, január 30-án 16 órakor Budapesten, a Belvárosi Főplébánia-templomban.
Ekkor adják át első alkalommal a Ward Mária-díjat, mellyel a rend alapítója öröksége előtt tiszteleg és megbecsülését fejezi ki az ő szellemében tevékenykedő munkatársak iránt.

Ward Mária (1585–1645), a Congregatio Jesu szerzetesközösség alapítója 1606-ban elhagyta Angliát és a flandriai St. Omerben belépett a klarisszák zárdájába. Hamar rájött azonban, hogy ez a típusú szerzetesi élet nem neki való. Londonba ment, és az anglikán egyház által vezetett véres katolikusüldözés ellenére minden lehetséges eszközzel igyekezett a környezetében élő emberekben a hitet megőrizni és elmélyíteni. Tevékenysége és hitelessége más fiatal hölgyeket is vonzott. Velük tért vissza 1610 körül St. Omerbe, ahol lányok nevelésére vállalkoztak. 1611 végén Mária belső hang útján megértette, hogy közösségét Loyolai Szent Ignác rendalkotmányára kell alapoznia: „Vedd a Társaságét…” (vagyis a Jézus Társasága Rendalkotmányát) – hangzott a sugallat.

Ward Mária a jezsuita rend alapszabályait alkalmazta nőkre, saját elöljáróval, klauzúra nélkül, szabad mozgási lehetőséggel. A fiatal társaság számos európai nagyvárosban, többek között Kölnben, Münchenben, Rómában, Nápolyban, Pozsonyban, Prágában és Bécsben alapított iskolákat fiatal lányok nevelésére. Magyarországon először Pázmány Péter hívta a nővéreket Pozsonyba 1627-ben. Később, 1770-ben Mária Terézia a Budai Várban telepítette le őket. II. József rendeletére 1787-ben Pestre, a Lipót (ma Váci) utcába költöztek. Itt elemi iskolát nyitottak bejáró és bentlakó gyermekek számára. Az 1948-as államosításig az elemi iskolától a polgári iskolai tanárképző főiskoláig (ebből csak kettő volt az országban) nyolcféle iskolájuk működött Pesten, de voltak intézményeik Budán, Egerben, Veszprémben, Kecskeméten, Nyíregyházán és Klotildligeten is. E városok legtöbbjében ma is működnek rendházaik és iskoláik.

A jubileumi ünnepségsorozattal a rend szeretné szélesebb körben megismertetni Ward Mária szellemiségét, a rend életét és oktató-nevelő munkáját.
Ünnepi programok:
• 2009. január 30.: A jubileumi év nyitókoncertje – Budapest, Belvárosi templom 16.00 óra
• 2009. október 4-9.: Nemzetközi Ward Mária-hét, Róma
• 2010. február 20.: „Vedd a Társaságét!” Ward Mária és társnői Szent Ignác nyomdokain – Nemzetközi szimpózium a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán
• 2011. december: a jubileum zárása ünnepi szentmise keretében
• Nyári gyalogos zarándoklat Pozsonyból, az első magyar alapítás helyszínéről Budapestre három szakaszban: 2009. – Pozsony-Győr, 2010. – Győr-Tatabánya, 2011. – Tatabánya-Budapest.

További információ:
www.congjesu.hu
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép