Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Húsvéti fohász
Andrea Mantegna: Szent Sebestyén
Böjte Csaba csillagösvénye Veszprémben
2014-08-08 Forrás: Magyar Kurír
Jótékonysági koncertkörúton a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar ötven tagjával járta a Balaton körüli településeket Böjte Csaba ferences atya – írja a Veszprémi Főegyházmegye honlapja.
A második Balaton körüli csillagösvény célja az volt, hogy támogatást gyűjtsenek a tehetséges gyerekek számára, melyből Szovátán egy kórus- és kultúrközpontot hoznak majd létre. Itt fogják tartani a próbáikat, és ez az épület lesz az énekkart vezető nővérek otthona is. A körút során a résztvevők megismerkedtek a Balaton környéki településekkel, jártak Balatonfüreden, Balatonalmádiban és Keszthelyen is. Vendéglátóik augusztus 3-án, szombaton este a veszprémi Szent Mihály-bazilikában Márfi Gyula érsek főcelebrálásával mutattak be szentmisét, melyen Csaba testvér a békéről beszélt homíliájában.

„Uram, tégy engem békéd eszközévé,
hogy szeretetet vigyek oda, ahol egymást gyűlölik,
kibékülést vigyek oda, ahol egymást bántják,
egyetértést vigyek oda, ahol viszálykodnak,
hitet vigyek oda, ahol kétkedés kínoz,
az igazságot vigyem oda, ahol tévedés uralkodik,
reményt vigyek oda, ahol a kétség kerekedett felül,
örömöt vigyek, ahol szomorúság van,
fényt vigyek oda, ahol homály uralkodik.”


Csaba testvér szentbeszédét erre az Assisi Szent Ferenctől származó imára építette. Felhívta a figyelmet arra, hogy mennyi háború van a világban, de nemcsak fegyverrel lehet háborúzni, sokszor a családban, a munkahelyen, a baráti közösségekben is mennyi erőszak és veszekedés támad. Nagyon sok ember önmagában is tud háborúzni, akinek semmi nem tetszik, semmi nem jó, mindenben kifogást talál. Jézus életét hívta segítségül példaként, hogy ő hogyan fogadta a nehézségeket, hogyan vállalta küldetését, a világ megváltását, és hogyan hirdette a szeretet parancsát. Megőrizte a békét, és ezt a békét ki is tudta árasztani környezetére – folytatta gondolatmenetét.

„Mennyi béke van a szívemben? Mennyire tudom elfogadni a saját életkörülményeimet, azt a talentumot, amit Isten adott?” – e két kérdést tette fel a szerzetes. Befejezésül azt kérte a hívektől, hogy próbálják meg mindannyian Assisi Szent Ferenc imáját jelmondatukká választani.

A szentmise végén Böjte Csaba a csíksomlyói kegyszobor másolatát kezében tartva megáldotta a jelenlévőket, akik ezután a gyermekkórus koncertjét hallgathatták meg a veszprémi bazilikában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép