Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Lengyel Adrienn: Éjszaka a Téren
Bál
Ferenc pápa Redipugliában: szép és figyelemfelkeltő gesztus
2014-09-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Zombori István történész méltatja a Szentatya látogatását - Az elmúlt hónapoktól kezdve világszerte megemlékeznek az I. világháború kitörésének centenáriumáról. A nagy háború Európa minden országát, és a magyarokat különösképpen megrázta, hiszen a csaknem ezer éves magyar államnak a végét jelentette a háborút lezáró igazságtalan Trianoni béke - hangsúlyozta.
Egyes országok nagy örömmel és ünnepélyességgel azt hangoztatják, hogy elkezdődött az a nagy háború, amelyet győztesen vívtak meg és, amely Csehszlovákia, Jugoszlávia stb. létrejöttét eredményezte. Más kérdés, hogy mindkét ország már a múlté lett. Ugyanakkor a józanabb hangoknak – és ezen belül az egyházaknak, a katolikus egyháznak – arra kell emlékeztetni, hogy ez a háború embertelen időszakot jelentett a hátország mind polgári, mind katonai tevékenységben érintett lakossága számára, százezrek, milliók szenvedtek és sok millió ember halt meg.

Ezért a Szentatya részéről ez egy nagyon szép és figyelemfelkeltő gesztus, az elesettekre és a háború borzalmaira emlékeztető, arra a veszélyre felhívó lépés, hogy most a napokban az Olaszország területén levő egyik legnagyobb első világháborús katonai temetőbe látogat. Ez egy méltó megemlékezés a Szentszék részéről, hiszen arról van szó, hogy ott az Isonzó mellett a hajdani Osztrák-Magyar Monarchia illetve az Antant oldalára átállt Olaszország éveken át a környék legkegyetlenebb, legnagyobb emberveszteséget jelentő álló háborúját viselte. Ott a folyó mentén, ahol olyan sok katona meghalt, található az a katonai temető, ahol név szerint kb. 2250 katona van eltemetve, nevük sírkővel megjelölve és több mint 7000 ismeretlen katona, akik osztrákok, magyarok. Ebbe a temetőbe látogat el a Szentatya.

Meg kell jegyezni, hogy a kommunista rendszerek és Magyarország is 1990-ig nem vett tudomást az I. világháborúban elesett katonákról. 1990 után aztán ez a folyamat megindult, elkezdődött az együttműködés a mai Szlovénia illetve Olaszország területén levő magyar, osztrák és egyéb katonai temetők felkarolása, ápolása, rendbetétele illetve az évenkénti látogatások, megemlékezések és koszorúzások tekintetében, ami az utókor által minimálisan elvárt tevékenységet jelenti. A Szentatya látogatása ezt a fajta holtak iránti tiszteletet, a háborúban hozott áldozat elismerését és egyben azt a figyelem felkeltést, figyelmeztetést jelenti, hogy nem kellene többé ilyen háborúkat rendezni, ami mindig az emberi élet elvesztésével jár - méltatta a szeptember 13-án esedékes pápai látogatást Zombori István történész.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép