Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Sevillai Szent Izidor
A Szt.Pál bazilikánál, Topor M.
A bátorság, hogy beismerjük bűnösségünket nyitottá tesz minket Krisztus simogatására
2014-09-18 Forrás: Vatikáni Rádió
A mai liturgia azt a bűnös asszonyt tárja elénk, aki „könnyeit Jézus lábára hullatta, majd hajával megtörölte, elárasztotta csókjaival, és megkente illatos olajjal” (Lk 7,38b).
Jézust egy farizeus hívta meg házába – egy farizeus, aki bizonyos szintű kultúrával rendelkezik és szeretné hallani Jézus tanítását, szeretne többet tudni róla. És szívében elítéli úgy a bűnös asszonyt, mint Jézust, hiszen „ha próféta volna, tudná, hogy ki és miféle az, aki érinti” (Lk 39b). Ez a farizeus nem volt rossz ember, csak nem tudta megérteni ennek a nőnek ezt a gesztusát.

„Nem érti az alapvető gesztusokat, a nép alapvető gesztusait. Talán ez az ember elfelejtette, hogy hogyan kell megsimogatni egy gyereket, hogy hogyan vigasztal egy nagymama. Elméletei, gondolatai és másokat vezető élete közepette – hiszen lehet, hogy tanácsadó farizeus volt – megfeledkezett az élet alapvető gesztusairól, az első gesztusokról, amelyeket épphogy megszülettünk, elkezdünk megtapasztalni szüleinktől” – mondta Ferenc pápa.

Jézus szelídséggel és gyengédséggel a fejére olvas ennek a farizeusnak. Jézus türelme, szeretete és akarata, hogy mindenkit megmentsen, viszik arra, hogy elmagyarázza, mit tett ez az asszony és milyen udvarias, szívélyes gesztusokról feledkezett meg a farizeus. És mindenki zúgolódása közepette Jézus azt mondja az asszonynak: „Bűneid bocsánatot nyernek. A hited megmentett. Menj békével!” (Lk 7,48b;50b).

„Jézus csak a nőnek mondja, hogy «hited megmentett» – a nőnek, aki bűnös ember volt. És azért mondja neki, mert meg tudta siratni bűneit, meg tudta bánni bűneit, ki tudta mondani, hogy «én egy bűnös nő vagyok», ki tudta ezt mondani önmagának. A többieknek, akik nem voltak rossz emberek Jézus nem mondja, hogy megmentette volna őket a hitük, ők ugyanis csak azt gondolták magukról, hogy nem bűnösök. Számukra a bűnösök mindig mások: a vámosok, az utcanők… ők voltak számukra a bűnösök. Jézus csak annak mondja, hogy «meg vagy mentve», aki ki tudja tárni a szívét és be tudja ismerni, hogy bűnös. Az üdvösség, a megmenekülés csak akkor száll szívünkbe, ha kitárjuk azt bűnösségünk valósága előtt” – fejtette ki homíliájában a pápa.

„A Jézussal való találkozás kiváltságos helye a bűneink” – emlékeztet a pápa két héttel ezelőtti szavaira. Ez eretnekségnek tűnik, de Pál apostol is ezt mondja, hogy csak két dologgal dicsekszik: bűneivel és a feltámadt Krisztussal, aki őt megmentette.
„Ezért tehát beismerni bűneinket, beismerni, hogy szerencsétlenek vagyunk, elismerni azt, amik és akik vagyunk, illetve azt, amit képesek vagyunk megtenni vagy meg is tettünk, nyitja meg számunkra a kaput Jézus simogatása felé, Jézus bocsánata felé. Ez vezet el minket Jézushoz, aki azt mondja «menj békében, a hited megment téged», mert bátor voltál megnyitni szívedet afelé, aki valóban meg tud menteni téged. Jézus azt mondja a képmutatóknak: «a vámosok és a cédák megelőznek benneteket az Isten országában» (Mt 21,31b). Ez kemény! Akik viszont bűnösnek érzik magukat, azok bűneik megvallása által megnyitják szívüket a Jézussal való találkozásra, aki vérét mindnyájunkért adta.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép