Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

III. Callixtus
Őszi rózsaszál  sgy.
Folytatódik az amerikai püspöki konferencia küzdelme az élet védelme érdekében
2009-02-01 Forrás: Vatikáni Rádió
Az elmúlt napokban a pennsylvaniai Harrisburgban bemutatták az új katolikus életvédő hálózatot, amely a püspöki konferenciától függetlenül kezdi meg működését. Célja a katolikus fiatalok figyelmének felkeltése az életvédelmi kérdések terén.
A kezdeményezés elindítását egy szerzetesi kongregációtól kapott adomány tette lehetővé. Az adakozók között volt Helen Prejean szerzetesnő, a „Ments meg, Uram!” (Dead Man Walking) c. könyv szerzője. Az írónő kötetét a kivégzésre váró halálra ítélteknek szentelte. A szerzetesnő az életvédő hálózatról szólva kiemelte annak fontosságát, hogy kapcsolatot teremtsenek az USA börtöneiben jelenleg kivégzésre váró személyekkel és családtagjaikkal. A kezdeményezés jelen van a Facebook internetes közösségi hálózaton is, ahonnan a megadott linken keresztül közvetlenül el lehet jutni a szervezet internetes oldalára. Itt angol és spanyol nyelven találhatók információk.

A katolikus egyház régóta elkötelezte magát a halálbüntetés eltörlése mellett. Az erre vonatkozó egyik alapvető dokumentumot 2005-ben adták ki: „Az élet kultúrája és a halálbüntetés”. A főpásztorok ebben megújították közös meggyőződésüket, hogy az amerikai nemzetnek fel kell adnia azt az illúziót, hogy az élet védelme és a halálbüntetés megférnek egymással. A halálbüntetés megszüntetése fontos lépés lenne, hogy eltávolodjunk a halál kultúrájától és az életét építsük – hangsúlyozzák a főpásztorok. A püspöki konferencia által közzétett legutóbbi adatok szerint az USA 35 államában, amelyekben engedélyezett a halálbüntetés 3300 személy vár kivégzésre.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a közelmúltban korlátozta a halálbüntetés alkalmazását alkotmányellenesnek nyilvánítva azt egyes esetekben, pl. amikor az elítélt 18 éven aluli, szellemi fogyatékos, amikor nem gyilkosságról van szó vagy nem szándékos gyilkosság áll fenn.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép