Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

I. János Pál
Thököly Imre fejedelem zászlaja
Burkolt diszkrimináció az egyházak ellen
2008-10-08 Forrás: Református Egyház
Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöke sajtótájékoztatót tartott többek között a kormány egyházakra vonatkozó költségvetési tervéről október 8-án a Magyarországi Református Egyház Zsinati Irodájában.
Diszkrimináció - így nevezte a kormány egyházakra vonatkozó költségvetési tervezetét dr. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Burkolt diszkriminációra több példát is hozott szerdai sajtótájékoztatóján a püspök. Ilyennek nevezete például a Polgári Törvénykönyv tervezett változtatását a törvényesített élettársi viszonnyal kapcsolatban, amelyet nem támogat a református egyház, csakúgy, mint a melegek házasságát sem. Bölcskei Gusztáv ismét megerősítette: a családi élet alapja a házasság. A Magyar Köztársaság Alkotmányát is idézte a püspök, amely védi a házasság és a család intézményét.
A püspök kitért arra, hogy egyre nagyobb az egyházak támogatottsága. Ezt bizonyítja, hogy 2004-től mostanáig negyven százalékkal nőtt azoknak a száma, akik adójuk 1 százalékát a Magyarországi Református Egyháznak ajánlották fel. Az egyház számára ez azt jelenti, hogy egyre többen elégedettek azzal a szolgálattal, amelyet az egyház végez.

Bölcskei Gusztáv lesújtónak nevezte azt, hogy a kormány továbbra is nehezíti az egyházak helyzetét, ezzel együtt azokét is, akiknek az utolsó kapaszkodójuk az egyház, illetve az általa működtetett intézmények. A költségvetés üzenete az, hogy a kormány tovább folytatja a vallásos emberekkel szembeni diszkriminatív politikáját. Szintén burkolt diszkrimináció, hogy az állam elfogadja az egyházak jóléti szolgálatait, az iskolák és kórházak fenntartását, de a hitéletet elutasítja.

Elhangzott: a keresztény egyházak két és fél milliárd forinttal kapnak jövőre kevesebbet, mint idén. A református egyháznak a tervek szerint 460 millió forinttal jut kevesebb. Bölcskei Gusztáv püspök azt mondta: az kezdeti sokk után még nem számolták át pontosan, hogy honnan lehet elvonni pénzt. Az egyházfő hozzátette: a minisztérium idén sem tárgyalt az egyházakkal a költségvetésről, csupán kész tényeket közöltek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép