Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

XVI.Benedek pápa Mariazellben
A hívek
Sokat haladt előre Magyarország a pápa szerint
2009-02-04 Forrás: Evangélikus Egyház
Magyarország sokat haladt előre egy demokratikus társadalom felé a rendszerváltás óta - írta nyilatkozatban XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő azért foglalkozott külön Magyarországgal, mert kedden mutatkozott be a Vatikánban az új szentszéki magyar nagykövet. A pápa Isten áldását kérte a magyarokra.
Bemutatkozott a Vatikánban Balassa János, Magyarország új szentszéki nagykövete. A nagykövet átadta megbízólevelét, és találkozott XVI. Benedek pápával, akivel húsz-huszonöt percen át beszélt négyszemközt. Balassa szerint a pápa érdeklődött Magyarország iránt, és tájékozottnak bizonyult, a nagykövet szerint jól ismeri az országot, a magyar kultúrát és történelmet. A beszélgetésen szóba került a 2011-es magyar EU-elnökség, és több azzal kapcsolatos terv is.

A találkozás alkalmából XVI. Benedek nyilatkozatot adott ki. Ebben úgy vélte, Magyarország (a rendszerváltás óta) nagy haladást ért el "egy szabad és demokratikus társadalom struktúráinak megteremtésében". A pápa szerint a gazdasági és politikai ügyeket etikai alapra kell építeni, "mindig elsőbbséget adva az emberi lény méltóságának és jogainak és az emberiség közös üdvének". "Több mint ezer évre visszanyúló gazdag keresztény öröksége alapján Magyarország kedvező helyzetben van ahhoz, hogy hozzájáruljon ezen humánus eszmények érvényre juttatásához az európai közösségen belül és a világ tágabb közösségében" - írta a pápa.

XVI. Benedek szerint "az újonnan elnyert szabadság időnként magával hozza azt a kockázatot, hogy az egyes népek, sőt az egész európai kontinens történelmében és kultúrájában oly mélyen gyökerező keresztény és emberi értékeket kiszoríthatják mások, olyanok, amelyek az emberről és méltóságáról alkotott hibás elképzeléseken alapulnak, és amelyek károsak egy igazán virágzó társadalom fejlődésére nézve".

Elsődleges a család jelentősége a pápa szerint, mert "a család lényegi eleme a társadalomnak, minden kultúra és nemzet szíve-lelke". Az egyházfő szerint a modern Európa nagy részében megkérdőjelezik, sőt veszélyeztetik azt a létfontosságú összetartó szerepet, amelyet a családnak kell játszania az emberek életében. "Ez olyan félresiklott gondolkodásmódok következménye, amelyek időnként agresszív politikákban és társadalompolitikákban fejeződnek ki" - vélekedett.

"Az egyik konkrét mód, ahogyan egy kormány támogathatja a családot az, ha biztosítja, hogy a szülők gyakorolhassák alapvető jogukat, hogy ők gyermekeik elsődleges nevelői. Ez a jog azt is magába foglalja, hogy vallási iskolákba küldhessék gyerekeiket, ha úgy kívánják" - áll XVI. Benedek nyilatkozatában. Szerinte a magyarországi katolikus egyház nem kér magának kiváltságokat, de "természetéhez és küldetéséhez híven el kívánja játszani a maga szerepét a nemzet életében".

A pápa nyilatkozata végén Isten áldását kérte Magyaroszágra és a magyar népre.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép