Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Angyalpár (A)
III. Pál
A Korán a béke könyve, de a muzulmán vezetők ítéljék el a terrorizmust
2014-12-01 Forrás: Vatikáni Rádió
Vasárnap délután Ferenc pápa az Isztambulból Rómába tartó repülőúton megtartotta a szokásos sajtótájékoztatót, válaszolva a kíséretében utazó újságírók kérdéseire. Számos téma fölmerült, mint például a terrorizmus, a keresztények vértanúsága, az ökumenizmus, a fegyverkereskedelem, a vallásközi párbeszéd.
A Korán a béke könyve, nem lehet egyenlőségjelet tenni az iszlám és a terrorizmus között. Ugyanakkor arra van szükség, hogy a muzulmán vezetők ítéljék el a terrorista merényleteket – Ferenc pápa így válaszolt az első kérdésre, ami az iszlám-, illetve a krisztushívők elleni gyűlöletre vonatkozott: „Jó lenne, ha minden iszlám vezető – legyen az politikai, vallási, vagy akadémiai vezető – határozottan nyilatkozna és elítélné a terrorizmust, mert ez segíti az iszlám nép többségét, hogy nemet mondjon rá”.

Ma sok a keresztény vértanú: elűzik őket a Közel-Keletről. És éppen ebből a különböző felekezeteket érintő vértanúságból születik a ’vér ökumenizmusa’. „Vértanúink ezt kiáltják nekünk: ’Egyek vagyunk! Már egyek vagyunk lélekben és a vér által is’”. Ferenc pápa elmondta az újságíróknak, hogy szeretne elmenni Irakba, de ez most nem lehetséges. „Ha ebben a pillanatban mennék, az komoly gondot okozna a hatóságoknak a biztonság miatt… De nagyon szeretnék elmenni”.

A Szentatya újra kifejtette azt a meggyőződését, miszerint ma egy harmadik világháborút élünk, amely a föld számos pontján szétszórva dúl. Az ellenségeskedés mellett gazdasági okok is szerepet játszanak; a pénz-isten áll a középpontban, nem az emberi személy. A fegyverkereskedelem pedig szörnyű, ma ez az egyik legvirágzóbb üzlet. „Szíriáról múlt év szeptemberében azt állították, hogy vegyi fegyverekkel rendelkezik. Azt hiszem, hogy Szíria nem képes vegyi fegyvereket előállítani. Ki adta el neki? Talán éppen azok, akik megvádolták azok birtoklásával? Nem tudom. De a fegyverüzlet körül sok titok lappang”. Ami pedig az atomfegyvereket illeti, az emberiség még mindig nem tanulta meg a leckét.

Az egyik újságíró az örmény népirtás jövő évi megemlékezéseiről kérdezte a pápát. Többen bírálták a török elnök levelét erről a témáról, mondván: nem elég erőteljes. A pápa ezzel szemben megállapította, hogy a levél mindenképpen egy kéznyújtás, és ez mindig pozitív. „Imádkoznunk kell a népek kiengesztelődéséért. Reméljük, hogy a kis gesztusok, apró lépések útján közeledhetünk egymáshoz”. Ferenc pápa a török-örmény határ megnyitását sürgette.

Ami az ortodoxokkal való párbeszédet illeti, ez egy folyamat. Ha arra várunk, hogy a teológusok közös álláspontra jussanak, akkor az a nap sose jön el. VI. Pál pápa tréfás megjegyzését idézve hozzátette: egy szigetre kellene zárni az összes teológust. Nekünk együtt kell tovább zarándokolnunk. „Ez a lelki ökumenizmus: együtt imádkozni, együtt dolgozni, sok karitatív munkát végezni…”. „A keleti katolikus egyházaknak joguk van létezni, ez igaz. De az uniatizmus (az egyházak közötti egyesülésre való törekvés) egy másik korszak jelszava”.

Ferenc pápa kifejezte óhaját, hogy találkozzék Kirill moszkvai pártriárkával. Azt mondta a pátriárkának: „Oda megyek, ahova akarod. Fölhívsz és én megyek. Ő is ugyanezt akarja” – magyarázta a Szentatya. Ebben a pillanatban azonban az ukrajnai helyzet miatt Kirillnek más gondjai vannak.

Az ökumenizmussal kapcsolatban Ferenc pápa II. János Pál nyomán kész megvitatni Róma püspökének primátusát, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak. „A primátus kérdéséhez az első századból kell ihletet nyernünk. Nem azt mondom, hogy az egyház tévedett: nem, nem. Saját történelmi útját járta. De ma a történelmi út az egyház számára az, amit Szent II. János Pál pápa kért: ’Segítsetek nekem közös pontot találni az első évezred fényében’”.
De ha az egyház önmagára tekint és nem Krisztusra; amikor azt hiszi, hogy ő a fény és nem pusztán a fény hordozója, akkor megosztottságot szít. Az autoreferencialitás az egyházat egy teológiai nem kormányzati szervezetté alakítja át. Ferenc pápa azt kívánta, hogy a keresztények ugyanazon a napon együtt ünnepeljék Húsvétot.

A sajtótájékoztatón a Szentatya beszélt a Kék Mecsetben tett látogatásáról is, ahol elsősorban a békéért imádkozott. A vallásközi párbeszédet illetően elmagyarázta, hogy minőségi ugrásra van szükség, ami a teológiai párbeszédet a tapasztalat szintjére emeli a különböző vallású emberek között.

Végül pedig a homoszexualitás témájára kérdeztek rá az újságírók a nemrég megtartott szinódus kapcsán. A pápa leszögezte: „a szinódus egy folyamat, egy út: nem lehet elszigetelten figyelembe venni egy személy által vagy egy dokumentumvázlatban foglalt véleményt. A szinódus nem olyan, mint egy parlament, hanem egy olyan védett hely, ahol a Szentlélek beszélhet”.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép