Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Sztaurothéka
Az edelényi görögkatolikus iskola rendhagyó lelkigyakorlata
2014-12-17 Forrás: Magyar Kurír
A jótékonyság állt az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda adventi lelkigyakorlatának középpontjában: közel száz diák és szülő utazott pedagógusok kíséretében Böjte Csaba gyermekeihez Nagyszalontára, Gálospetribe és Székelyhídra, hogy személyesen adják át az ott élőknek ajándékaikat.
December 13-án hajnalban indult a busz mintegy száznyolcvan csomaggal az utánfutójában Edelényből Erdélybe. A Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda közössége immár negyedik éve szervez gyűjtést adventben, hogy megajándékozzon Erdélyben, Partiumban és Kárpátalján élő gyermekeket. A jótékonyság összefogja az iskola közösségét: diákok, szülők, tanárok együtt tesznek azért, hogy elkészüljenek a csomagok, melyeket Erdélybe, Böjte Csaba gyermekotthonaiba személyesen visznek el az edelényiek. A görögkatolikus egyházban az advent a bűnbánat, az elcsendesedés, de a jó cselekedetek időszaka is. Az iskola az ekkor szokásos lelkigyakorlaton nem a szavaknak, hanem a tetteknek ad főszerepet, névadója, Szent Miklós példáját követve – mondta el a Magyar Kurírnak Kovács Lajos iskolalelkész.

A gyerekek és szülők utazása valóban lelkigyakorlat: hajnalban kelnek útra, énekkel, imával készülnek a megérkezésre, az éjfélbe nyúló hazaúton pedig beszámolnak arról, hogyan élték meg a találkozást. A cipősdobozba rejtett ajándékokat személyre szólóan állítják össze az adakozó családok, s az edelényiek személyesen adják át a határon túl élő gyerekeknek, majd közösen bontják ki a csomagokat. Nem a megajándékozó és megajándékozott találkozása ez az átadás, hanem a család szeretetlégkörét idéző együttlét – számolt be az eseményről Kovács Lajos.

Az egyik legnagyobb áldozatot hoztátok, odaszenteltétek azt az időt, melyet pihenéssel, vagy más kikapcsolódással is tölthettek volna – fogalmazott Böjte Csaba telefonos üzenetében, megköszönve a látogatást.

A Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda Edelény első oktatási intézményének utódja, így erős érzelmi kötődést jelent az itt élőknek. 1975-ben hozták létre, 1995-ben Szabó Lőrinc nevét vette fel. 2008-ban Városi Oktatási Központ néven összevonták a település nevelési-oktatási intézményeit. Az egyesített intézmény három évig állt fenn, a város vezetése 2011-ben adta egyházi fenntartásba az általános iskolát. Ma tanulóinak létszáma 670 fő, mely egyre növekszik – fejezte ki örömét Barta József, az intézmény igazgatója.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép