Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Adél napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Rafaello Santi: Izaiás próféta
Angyal rózsaszín hajdísszel(A)
2015 legyen a béke éve az Úr gyengédségének ölelésében és Mária anyai oltalma alatt
2015-01-03 Forrás: Vatikáni Rádió
Boldog és békés új esztendőt kívánok mindenkinek! – kezdte a Szentatya beszédét a több mint százezer emberhez fordulva. Január elsején délben a hívek hatalmas serege töltötte meg a Szent Péter teret és az odavezető széles utat.
Mintha a szilveszter éjszakai ünnepi hangulat folytatódott volna a téren. Dobszó pergett, óriási kék léggömbök emelkedtek a levegőbe (a Szent Egyed Közösség római felvonulás a békéért kezdeményezésére utalva), különböző egyházi mozgalmak transzparensekkel vonultak fel és a katolikus világ egyetemességét jelezték a különböző nemzetekből érkezettek lengedező zászlajai.

A pápa a köszöntések elején üdvözölte a skandináv országokból, a Szlovákiából, a különböző olasz városokból érkezett zarándokokat.

Csillagénekesek Németországból, Ausztriából, Svájcból


Külön kiemelte a németországi Fulda egyházmegye ún. „Sternsinger”-eit, a csillagénekeseket. A délelőtt folyamán bemutatott pápai szentmisén is részt vett három képviselőjük és a felajánlás során az oltárhoz járultak tunikában és kis koronával fejükön. Köszönetet mondott a német, osztrák és svájci csillagénekeseknek elkötelezettségükért, hogy házról-házra járnak és hirdetik az Úr születését illetve adományokat gyűjtenek a rászoruló gyermekeknek. Németül adta át jókívánságait számukra: Frohe Weihnachten und ein gutes neues Jahr!

Ima kezdeményezések világszerte a békéért


Ezt követően Ferenc pápa gondolatban azokhoz az egyházmegyékhez fordult, amelyek világszerte imákat tartottak a békéért, mert az ima a béke gyökere. A Sant’Egidio közösség hasonló elnevezésű kezdeményezését idézte a téren a tömegben látható hatalmas transzparens ezzel a felirattal. A pápa utalt az észak-olaszországi Vicenzában lezajlott nemzeti felvonulásra és a Rómában illetve a világ számos városában megrendezett „Béke az egész földön” elnevezésű kezdeményezésre.

Harangzúgás a háborúkban elesettekért


Ezután a Szentatya említetést tett az élő tv kapcsolásra az észak-olaszországi Trentino tartomány Rovereto településével, ahol a „Maria Dolens” (Fájdalmas Szűz Mária) elnevezésű nagy harang található. A világ minden háborújában elesettek tiszteletére állították és VI. Pál pápa áldotta meg 1965-ben. Majd a pápa felhívta a figyelmet, hogy hamarosan a Szent Péter téri óriáskivetítőkön megláthatják az egybegyűltek a hatalmas harangot és felhangzik a harangszó. Ez kísérte el a pápa 48. Béke világnapi üzenetét. A téli hónapokban a harang nem működik, hogy ne rongálódjon meg az a mechanizmus, amely mozgatja a 226 mázsás, bronzból készült harangot. Annak érdekében, hogy ezen a napon délben mégis megszólaljon, a Trentói autonóm tartomány kérésére a polgárvédelem emberei kora reggel óta gőzzel melegítették fel a motort és a harangot megszólaltató szerkezetet. A harangszó kapcsán a pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy soha többé ne legyen háború, de mindig éljen a vágy és az elkötelezettség a népek közötti béke és testvériség iránt.

Boldog új évet!

Beszéde végén ismét boldog új évet kívánt mindenkinek és azt, hogy legyen a béke éve az Úr gyengédségének ölelésében és Mária anyai oltalma alatt, aki Isten és a mi anyánk. Mindenkit üdvözlök és látom, hogy sok mexikói van jelen, utalva a téren lengetett sok mexikói zászlóra. Köszöntöm őket. Majd humorosan hozzátette: A mexikóiak nagy zajt csapnak! A pápa végül kérte a híveket, hogy imádkozzanak érte, majd jó ebédet kívánt nekik.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép