Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

A Szt. Pál bazilikában láttam  Topor Márta
Liliomok a tavon.  Topor M.
Közel egy millióan vettek részt a szentmisén Colombóban – a pápa szentté avatta Joseph Vaz-t
2015-01-15 Forrás: Vatikáni Rádió
Azon a helyen került sor a szentmisére, ahol II. János Pál éppen 20 évvel ezelőtt boldoggá nyilvánította. A szertartáson a hívek imáit tamil, angol és szingaléz nyelven olvasták fel. A becslések szerint 500 ezer és egy millió közötti hívő volt jelen.
A parkban közel 300 ezren, a többi hívő a környező területeken, az Indiai-óceán partján elhelyezkedve követte a szentmisét. Ezrek az éjszakát is már a parkban töltötték, ahová előző nap déltől kezdtek gyülekezni az emberek. Száznál is több rendőr felügyelte a terület biztonságát.

A II. János Pál által használt oltárnál misézett Ferenc pápa

Ferenc pápa a park szélére megérkezve körbejárt pápamobilján a 2 km hosszú szakaszon, hogy így köszöntse az egybegyűlteket. Amikor az oltárnál leszállt nyitott autójáról, üdvözölte a tolókocsiban ülő betegeket. A szertartáson azt az oltárt használták, amelynél II. János Pál mutatott be szentmisét a boldoggá avatáskor 1995-ben.

Szingaléz zene és táncosok színesítették a szertartást

A Szentatyával közel 1100 pap koncelebrált, az oltárnál pedig közel száz bíboros és püspök. A szertartás elején és alatt a saját folklórnak megfelelő díszes öltözetben helybéliek adták elő táncaikat hagyományos szingaléz hangszerek kíséretében. Bár kora délelőtt tartották a szertartást a 30 fokos melegben a napsütés ellen hatalmas kifeszített ponyvákkal védekeztek. A szentmisén jelen volt a buddhista vallású új Sri Lanka-i elnök is, aki a szertartást megelőző nap döntött úgy, hogy részt vesz a programon. Indiából négy bíboros és az új szent szülőhelyének, Goának a püspöke is számos hívővel érkezett a szentmisére.

Indiából érkezett, Ceylon evangelizálója lett Joseph Vaz

Vaz Szent József 1651-ben született az indiai Goában portugál szülők gyermekeként. Néri Szent Fülöp rendjében készült a papi hivatásra. Amikor megtudta, hogy a holland kálvinista uralom alatt álló Ceylonban (a mai Sri Lankán) a katolikusoknak évtizedek óta nincs papja, vándor munkáskánt 1686-ban illegálisan a szigetre utazott. A holland ellenőrzést kijátszva a katolikusok keresésére indult, gyakran éjszaka. Megpróbált elmenekülni a holland letartóztatás elől a Kandy buddhista királyságba menedéket keresve, de bebörtönözték. Néhány évvel később 1696-ban engedték szabadon és engedélyt kapott az Evangélium hirdetésére. Haláláig az apostolkodásnak szentelte életét a katolikusok között a Kandy királyság területén és illegálisan a hollandok fennhatósága alá tartozó területeken is. Egy oratoriánus rendi testvérével lefordította a legfontosabb keresztény szövegeket szingaléz nyelvre. 1711. január 16-án hunyt el Kandy-ban.

Ajándékcsere a pápai szentmise végén

A szentté avatási szentmisét követően Malcolm Ranjith bíboros, Colombo érseke ajándékként a hívek adományaiból összegyűlt 70.000 dolláros csekket nyújtott át Ferenc pápának jótékonysági céljaira. A csekk átadásakor Ranjith bíboros megjegyezte: "szegény egyház vagyunk, de kérjük fogadja el ezt az ajándékot karitatív szándékaira".

Ferenc pápa pedig egy rézkarccal ajándékozta meg a Sri Lanka-i helyi egyházat. A dokumentumot Keerthi Sri Rajasinghe, Kandy királya adta ki, amelyben kijelenti, hogy nem tiltott a kereszténnyé válás a szingalézok számára és engedélyezi a lelkipásztorok számára, hogy hirdessék az Igét a Sri Lanka-i születésűeknek és a buddhizmus nemes tanításában hívőknek, hogy bárki keresztény hitre térhessen.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép