Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

A templom
Az utolsó pillanat, Becse, Topor M.
Erdő Péter bíboros az európai püspökök esztergomi találkozójáról
2015-01-15 Forrás: Magyar Kurír
Hittani Kongregáció vezetőinek, köztük Gerhard L. Müller bíborosnak és az európai püspöki konferenciák hittani bizottságai elnökeinek találkozóját. Erdő Péter bíborossal a tanácskozás első napja végén a Vatikáni Rádió készített interjút.
– Az esztergomi tanácskozás célja, hogy értékelje a helyi püspöki konferenciák, ezen belül a hittani bizottságok felelős szerepét a hit egységének és teljességének megőrzésében és a fiataloknak történő továbbadásában. Hogyan zajlik ez az értékelés?

– Előadások hangzanak el, bemutatva a hittani bizottságok 1967-től kezdődő történetét, melyek létesítését a Szentszék szorgalmazta. Halottunk előadást mai feladataikról, tevékenységükről az egyes országokban. Jelentős, teológiát is érintő témák is szóba kerülnek, melyek ma Európában aktuálisan a középpontban vannak. Például Luis F. Ladaria érsek előadása Jézus Krisztusról, aki az egyetlen megváltó, akinek központi szerepe az üdvösség történetében megkerülhetetlen. A keresztény vallás sajátossága és a többivel való felcserélhetetlensége volt a központi gondolat.

Hallottunk értékes és információkban gazdag előadást Guy Harpigny belgiumi érsektől az iszlám ismeretéről Európában, a vele folytatott dialógusról, mely széles perspektívát nyitott meg. Ugyanilyen részletes előadás hangzik majd el például a genderelméletről, megjelenéséről, működéséről, terjedéséről Európában. Szó lesz még az igazságtalan törvények és a vallásszabadság problémájáról és egyéb aktuális kérdésekről.

– Melyek ezek?


– Szóba kerül az ukrajnai helyzet, a görögkatolikusok jogállása, vallási lehetőségei bizonyos országokban, a katolicizmus helyzete olyan országokban, ahol a többség más vallású vagy nem vallásos. Fontos kérdések vetődnek fel az állam és egyház viszonyával kapcsolatban, e téren kontinentális tendenciák is kirajzolódnak, melyekről újra és újra pillanatfelvételeket kell alkotni, mert évről évre változásokat tapasztalunk.

– Melyek jelenleg a legjelentősebb doktrinális és pasztorális nehézségek a kontinensen?

– Felvetődik a probléma, hogy el lehet-e választani a pasztorális útkeresést és gyakorlatot meg a doktrínát: természetesen nem. A lelkipásztori tevékenység a hitünk megélését jelenti, egyénileg és közösségileg, és az ebben való segítségnyújtást. Tehát a hittől elvonatkoztatva, azt zárójelbe téve nem lehet pasztorációt folytatni.

A másik fontos kérdés a misszió. Ferenc pápa arra buzdít bennünket, hogy az egyháznak missziós közösségnek kell lennie mindenütt. Ennek az is a követelménye, hogy az első beszélgetést, a kifejezett evangelizálást is vállalni kell. Nem elég a néma tanúságtétel, nem elég a külvilág passzív tisztelete, hanem Krisztus örömhírét nyíltan meg kell osztani a világgal.

– Nagy megtiszteltetés Magyarország számára, hogy a Hittani Kongregáció Esztergomot választotta az európai ülés helyszínéül. A tanácskozás mellett milyen egyéb programokkal várják a résztvevőket, s mi az első benyomás részükről, akik esetleg első ízben járnak Magyarországon?

– Jól érzik magukat, gazdag kulturális kínálattal vártuk őket. Megnézték az esztergomi levéltárat, a könyvtár régi anyagát, a Keresztény Múzeumot. Holnap megyünk a bazilikába, a kincstárba, a kriptába, ahol Mindszenty bíboros sírja található, s ahová Szent II. János Pál pápa is ellátogatott. A zárónapon Budapestet is meg tudják tekinteni, hiszen vannak olyanok, akik még nem jártak itt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Mudrák Attila
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép