Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Rubens: A pásztorok imádata
Idén is indul zarándokvonat Erdélybe és Lengyelországba
2015-01-23 Forrás: Magyar Kurír
A Boldogasszony- és a Fekete Madonna-zarándokvonat immár hagyományos májusi, illetve júniusi útjáról, a nemzeteket összekötő zarándoklat programjáról tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében, január 22-én.
A 2015. május 21-én Csíksomlyóra, illetve a június 22-én Częstochowába induló zarándokvonat útjáról, a zarándoklat lelki életben betöltött szerepéről, valamint a nemzetek közötti párbeszéd fontosságáról tartottak sajtótájékoztatót január 22-én az utak szervezői. A tájékoztatón jelen volt Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Bátor Botond pálos szerzetes, valamint Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője.


Székely János köszöntőjében a lengyel–magyar barátság ezeréves múltjára tekintett vissza. Kiemelte: Szent László király édesanyja II. Mieszko lengyel fejedelem Richeza nevű lánya volt. A lengyelországi zarándoklat helyszínével kapcsolatban pedig felelevenítette a város múltját, hiszen magyar pálos szerzetesek alapították a Jasna Góra-i kolostort, ahol jelenleg a Fekete Madonna-ikont őrzik. Jasna Góra nevét (’Fényes hegy’) a pálosok Szent Lőrincről elnevezett anyakolostora után kapta, amelynek romjai a Budai-hegységben találhatók. A történelmi párhuzamok megemlítése után Székely János Izajás könyvét idézte: „Erősítsétek meg az elernyedt kezeket, és a roskadozó térdeket szilárdítsátok meg!” (Iz 35,3), és hangsúlyozta: a zarándoklat lényege az imádság, mely a lelki megújulást szolgálja.


Soltész Miklós államtitkár személyes élményeire utalva a zarándokutak lelki, közösségi aspektusait és külkapcsolatokat erősítő hatását hangsúlyozta. Kiemelte, a kormány a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan ismét támogatást nyújt szociális alapon: idén a fogyatékkal élő fiatalok számára biztosítja a zarándoklaton való részvételt.

Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet kiemelte: a magyar és a lengyel népet történelmük mellett keresztény hitük köti össze, a częstochowai zarándokút pedig szimbolizálja mind a közös múltat, mind pedig a közös hitet. A nagykövet hozzátette: a lengyel nép számára 2015 különösen fontos év, hiszen Szent II. János Pál pápa tíz éve hunyt el. Az út során a zarándokok Krakkóban meglátogatják a lengyel pápáról elnevezett, nemrég épült bazilikát is.


Zaránd György, a MÁV-START vezérigazgatója köszönetét fejezte ki, hogy a csíksomlyói, immár hagyományos zarándokút megszervezése mellett idén először szolgálhatják a lengyelországi utazást, kényelmes és korszerű vonatok biztosításával.

Bátor Botond pálos szerzetes beszédében emlékeztetett az 1939-es első częstochowai vonatos zarándoklatra, amelynek keretében a pálos rend magyarországi újraindulásáért adtak hálát.

Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője hangsúlyozta, mind a lengyelek, mind pedig a külhoni magyarok szeretete az, ami igazán különlegessé teszi a zarándoklatokat, majd röviden ismertette a tervezett utazások programját. A lengyelországi zarándoklat záróeseményét említve elmondta, hogy az idei évben Krakkóban, az újonnan megépült Szent II. János Pál-bazilikában lesz a főpapi szentmise, s ezt követően lengyelek és magyarok részvételével közös kulturális ünnepet tartanak.


Fotó: Lambert Attila

Várkonyi Borbála
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép