Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Rembrandt: Sámson megvakítása
Ádám és Éva
Közös keresztény tanúságtételre van szüksége a mai szenvedő embernek
2015-01-23 Forrás: Vatikáni Rádió
Finnország védőszentje, Szent Henrik ünnepe alkalmából érkezett ökumenikus zarándoklatra Rómába az a küldöttség, amelynek tagjait csütörtökön délelőtt fogadta a Vatikánban a pápa. Katolikusok és lutheránusok sokat tehetnek együtt azért, hogy tanúskodjanak Isten irgalmasságáról a társadalomban. Közös keresztény tanúságtételre van szükség a mai világban tapasztalható bizalmatlanság, bizonytalanság, üldöztetés és szenvedés láttán – állapította meg Ferenc pápa.
Első ökumenikus látogatás a Vatikánban 1985-ben

Harminc évvel ezelőtt fogadta az első finn ökumenikus küldöttséget a Vatikánban Szent II. János Pál pápa. Eljövetelük ténye már önmagában arról tanúskodott, hogy milyen fontos tenni az egységért. A küldöttség tagjai, katolikusok és lutheránusok együtt imádkoztak az egységért Istenhez, amelyet csak ő adhat meg – mondta akkor II. János Pál pápa.

Egységhét: közös tanúságtétel az isteni irgalmasságról

Ma Ferenc pápa köszönti az ökumenikus zarándoklat résztvevőit, élükön Björn Vikström lutheránus és Teemu Sippo katolikus püspökökkel. Látogatásuk egybeesik a keresztény egységhéttel, melynek idei témája Jézus szavait idézi, mikor vizet kér a szamariai asszonytól: „Adj innom” (Jn 4,7). Ez arra emlékeztet minket – mondta a pápa -, hogy minden kegyelem forrása maga az Úr, és hogy ajándékaival átalakítja az embereket, akik így tanúskodnak az igazi életről, amely csak Krisztustól ered. Az evangélium elbeszélése szerint sok szamaritánus azért hitt Jézusban, mert az az asszony tanúságot tett róla.

Ahogyan azt Vikström püspök is megállapította, katolikusok és lutheránusok sokat tehetnek együtt azért, hogy tanúskodjanak az isteni irgalmasságról társadalmainkban. Ma különösen nagy szükség van a keresztények közös tanúságtételére a bizalmatlanság, bizonytalanság, az üldöztetések és a szenvedés láttán, mely annyi embert érint a világban.

Teológiai párbeszéd az egyházak között

Ezt a tanúságtételt támogathatja és bátoríthatja a fejlődő teológiai párbeszéd az egyházak között – állapította meg Ferenc pápa. A megigazulás tanáról 15 évvel ezelőtt aláírt közös nyilatkozat a kiengesztelődés és az együttműködés újabb gyümölcseit teremheti a lutheránus és a katolikus egyház között. A Finnország és Svédország között folyó lutheránus-katolikus párbeszéd a megigazulásról az egyház életében fontos témákat vet föl a közös nyilatkozat kapcsán. Reméljük, hogy újabb közeledést eredményez a párbeszéd az egyház fogalmáról, mely a Jézus Krisztusban kapott üdvösségünk jele és eszköze.

Ima a katolikus-lutheránus kapcsolatokért

Ferenc pápa végül imáiról biztosította a finn ökumenikus küldöttséget, akiknek római zarándoklata remélhetőleg tovább erősíti a finnországi katolikusok és lutheránusok ökumenikus kapcsolatait, melyek már évek óta nagyon jók. Az Úr küldje ránk az igazság Lelkét, és vezessen minket egyre nagyobb szeretethez és egységhez.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép