Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Nem csak
Bécs
A család a kommunikáció első iskolája
2015-01-24 Forrás: Vatikáni Rádió
A családban tanítják és tanuljuk meg a kommunikációt. Ez Ferenc pápa üzenetének magva, amelyet január 23-án, pénteken tettek közzé és mutatták be a szentszéki sajtóteremben. A Tömegtájékoztatás 49. világnapjának idei témája: „Kommunikálni a családot: a találkozás kiemelt helye a szeretet ingyenességében”. Az emléknapot május 17-én tartják.
A családról szóló két szinódusból kiindulva – a rendkívüliből, amelyet múlt év októberében tartottak és a rendes szinódusból, amelyre idén októberben kerül sor – a pápa üzenetét a családra alapozza. Ez ugyanis az első hely, ahol megtanulunk kommunikálni az anyaméhtől kezdve, amely a kommunikáció első iskolája: a meghallgatásé és a testi érintkezésé.

A család a megbocsátás iskolája

A családban tanulunk meg beszélni és itt kerül átadásra az ima, a kommunikáció vallási dimenziója. A családban értjük meg mi is valójában a kommunikáció mint felfedezés és a közelség kiépítése. Egyben a megbocsátás helye is, ahol a szeretetben megtapasztaljuk saját és mások korlátait. Nem létezik tökéletes család, de nem kell félni a törékenységtől, a konfliktusoktól. Meg kell tanulni építő módon szembe nézni velük.

Üzenet a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családok számára

A fogyatékosság a bezárkózáshoz vezethet, de a család, a barátok szeretetével ösztönző erővé válhat a megnyílásra, a másokkal való megosztásra, a mások bevonására irányuló kommunikációra. Segítheti egyben az iskolát, a plébániát, a társulatokat, hogy befogadóbbak legyenek mindenki felé és ne zárjanak ki senkit.

A család áldás a kommunikáció iskolájaként

A pletykás és rossznyelvű világban a család áldás lehet a kommunikáció iskolájaként. Az áldás, a meglátogatás és a befogadás ilyen helyzetben tanúságtétellé válik arról, hogy a jó mindig lehetséges annak érdekében, hogy a gyermekeket a testvériségre neveljük.

A média mindig tegye lehetővé a találkozást

A média megakadályozhatja a kommunikációt a családban, a családok között, elvonva az embereket a másik meghallgatásától, izolálva őket a fizikai jelenléttől. Ugyanakkor elő is segítheti a beszélgetést, az élmények megosztását, a kapcsolatban maradást távollevőkkel, továbbá, hogy köszönetet mondjunk és bocsánatot kérjünk, ezáltal mindig lehetővé téve újra a találkozást.

A család nem az ideológiai harcok színtere

A szülők az első nevelők, akiket segítenie kell a keresztény közösségnek, hogy gyermekeiket az emberi méltóság és a közjó kritériumai szerinti kommunikációs környezetben neveljék. A mai kihívás az, hogy újra megtanuljunk beszélni, ne csak információkat gyártsunk és fogyasszunk. Ez gyakran ugyanis leegyszerűsít, a különbségeket és az eltérő nézeteket szembehelyezi ahelyett, hogy elősegítené a közös nézőpontot. A család nem az ideológiai harcok színtere, hanem egy olyan környezet, amelyben megtanulunk kommunikálni a közelségben. Egyben a család egy olyan alany, amely kommunikál, egy „kommunikáló közösség”.

A családban tanuljuk meg a kapott és adott szeretetet kommunikálni

A család nagy erőforrás, nemcsak egy probléma vagy egy válságban lévő intézmény A média időnként úgy mutatja be, mint egy elvont modellt, amelyet elfogadunk vagy elutasítunk, védelmezünk vagy támadunk, ahelyett, hogy egy megélendő konkrét valóságként állítaná elénk. A család olyan hely, ahol megtanuljuk mit jelent kommunikálni a kapott és adott szeretetben. A legszebb család az, amely a tanúságtételből kiindulva tudja kommunikálni a férfi és a nő, a szülők és a gyermekek közötti kapcsolat szépségét és gazdagságát. Ne a múlt védelmezéséért küzdjünk, hanem türelemmel és bizalommal munkálkodjunk a jövő építésén minden környezetben – kéri Ferenc pápa a Tömegtájékoztatás 49. világnapjára írt üzenetében.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép