Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Fábián, Sebestyén napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szt. Máron Pannonhalmi ablak
Bükkzsérc Római katolikus templom
Kalocsára került az idei Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj
2015-01-26 Forrás: Magyar Kurír
Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 26-án szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. A genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat ezután adta át Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a központi szeminárium dísztermében.
A díjátadást megelőző szentmisén, amelyen Spányi Antal és Cserháti Ferenc püspökök is koncelebráltak, a közelmúltban elhunyt rádiós szerkesztő-műsorvezető, Vízy Dorottya lelki üdvéért is imádkoztak. (A fiatal médiamunkás 2006-ban elnyerte a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat.)

Bábel Balázs érsek kiemelte: a médiában dolgozók is bekapcsolódnak az igehirdetés munkájába, ahogyan a napi evangéliumban megjelenő hetvenkét tanítvány is tette az apostolok mellett. Jézus az egész világra küldte tanítványait, ehhez pedig már a kezdet kezdetén többen kellettek, mint a tizenkét apostol.

Az evangélium hirdetésében mindenki helyet kaphat, sőt kell is munkálkodnia, ha komolyan akarja venni ezt a jézusi küldetést. Jézus puritán feltételekkel indította útjára tanítványait – tette hozzá a főpásztor, – amivel az is a célja volt, hogy ne az eszközökben bízzunk, hanem a tanúságtevő személyes hitében, elköteleződésében. Ezért jó, hogy a média nagy eszköztára közepette is vállaljuk, hogy puritán módon, eszköztelenül hirdetjük az igét.


A médiában dolgozók az igehirdetői munkában különösen is felerősítik Jézus Krisztus szavát: elviszik oda, ahová sem a püspökök, sem a papok nem tudnak eljutni – hangsúlyozta a főpásztor. – Hivatás formájában kell vállalkozni erre a feladatra. A mai tanítványokat is kiválasztja az Úr, hogy a munkatársai legyenek az emberek Istenhez vezetésében.

***

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

A püspöki konferencia jelölései alapján a püspökök testülete ebben az évben Vörös Istvánnak, a kalocsai Korona Rádió szerkesztő-riporterének adományozta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat.

Vörös István 1985-ben született Kalocsán. A Szent István Gimnázium elvégzését követően a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–pedagógia szakon szerzett diplomát.

Fő tevékenységét, a rádiózást 2009 januárjában kezdte. Ekkor került a kalocsai Korona Rádióhoz, ahol a kezdetek óta fokozott figyelmet fordít a keresztény értékek közvetítésére, illetve kalocsai lakosként a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyével kapcsolatos események, fejlemények, aktualitások közzétételére.

Az írott sajtóban is aktívan tevékenykedik. 2011-ben a Kalocsai Hírlap munkatársa lett, 2014 óta pedig a Kalocsai Néplap külsős újságírójaként dolgozik. Eddigi munkássága során több mint negyven cikket, tudósítást, publicisztikát és interjút készített, valamint ennél is több rádiós hanganyaggal gazdagította a Korona Rádió archívumát, amelynek gondozásában, rendszerezésében is aktívan részt vesz.

Az ezeréves érseki városban történtekről mindig hitelesen és szakmailag helytállóan számol be, és kiemelt figyelmet fordít arra, hogy hírt adjon az egyházzal kapcsolatos eseményekről, történésekről. A hírek, tudósítások mellett gyakran készít alkalmi, ünnepi elmélkedéseket, véleménynyilvánító írásokat, életutakról szóló interjúkat.

Jó kapcsolatot ápol a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyével, és ez a tiszteleten, a szakmaiságon, és a munkához elengedhetetlenül szükséges alázaton nyugszik. Korábbi elismerései közt szerepel a Bábel Balázs érsek és Bárkányi Ernő érseki tanácsos által alapított Szalézi Szent Ferenc-díj, amelyet 2014-ben vehetett át.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép