Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Fábián, Sebestyén napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Pille
Emlékezet és reménység: a jó keresztény ember meghatározó jegyei
2015-01-31 Forrás: Vatikáni Rádió
„A kereszténynek mindig meg kell őriznie a Krisztussal való találkozás „emlékezetét” és a belé vetett „reményt”, amely arra ösztönzi őt, hogy a hit „bátorságával” haladjon előre az életben” – állapította meg Ferenc pápa a Szent Márta ház kápolnájában péntek reggel tartott szentmise homíliájában.
Nem szeret komolyan az, aki nem emlékszik „az első szeretet napjaira”. Az ilyen keresztény kiüresedik, lelkileg megbénul, olyanná válik mint aki „langyos”.

A langyos kereszténység egy tévedés


„Testvérek, emlékezzetek vissza az elmúlt időkre” – tanít a napi szentlecke a Zsidókhoz írt levélből és Ferenc pápa ennek kapcsán utal „azokra az első napokra, amikor ők megkapták Krisztus világosságát”. „A Jézussal való találkozás napját soha nem szabad elfelejteni, mert az a nagy öröm napja, azé a vágyé, mely nagy dolgokat akar tenni”. Az emlékezéssel együtt „ne feledkezzünk meg az első idők bátorságáról, a lelkesedésről és az őszinteségről, melyek az első szeretet emlékéből születnek”

A langyosság kioltja a lelkesedést

„Az emlékezés nagyon fontos, hogy el ne felejtsük a kapott kegyelmet, mert ha elűzzük ezt a lelkesedést, ami az első szeretet emlékezetéből fakad, akkor jön a keresztények nagy veszélye, a langyosság. Igen, a langyos keresztények, ott állnak mozdulatlanul, mert elfelejtették az első szeretetet. Ezért elvesztették a lelkesedésüket is és vele együtt a türelmüket arra, hogy „elviseljék, elhordják” az élet dolgait Jézus szeretetének a lelkületével. Ez a „toleráns elviselés” ugyanis vállára veszi a nehézségeket, a langyos keresztények ellenben, szegények, súlyos veszélyben vannak „ – állapította meg fájdalommal a pápa.

Figyelem, a gonosz az ajtónál áll és kopogtat

A langyos keresztényekre gondolva Ferenc pápa a Szentírás metszően éles, kellemetlen szavait használja. Idézi Péter apostol szavát, aki „az elapadt forrású” keresztényekről így szól: „Találóan illik rájuk a közmondás: Visszatér a kutya ahhoz, amit kihányt” (2Pét 2,22).” A másik kifejezés az Úré, aki szerint vannak olyanok, akik döntést hoznak, hogy követik az evangéliumot, ki is űzik magukból a gonosz lelket, de amikor az visszatér, kitárják neki az ajtót, anélkül hogy őrizkednének tőle és így a gonosz lélek birtokba veszi azt a házat, mintegy visszatér annak a gonosznak a hányadékához, amit először elutasítottak”.

A keresztény két meghatározó jegye az emlékezet és a reménység


„A keresztény két paramétere, két jellemző tulajdonsága az emlékezet és a reménység” – állapította meg a pápa. „Emlékezzünk, frissítsük fel az emlékezetünket, hogy ne veszítsük el az első találkozás szép tapasztalatát, ami a reménységet táplálja. A reménység sokszor sötétben marad, de azért előre halad. A keresztény hisz, mozog, mert tudja, hogy a remény nem csal meg abban, hogy megtaláljuk Jézust. Ez a két meghatározó jegy mintegy a keret, amiben megőrizhetjük az igazak üdvösségét, mely az Úrtól jön” – utalt a pápa a zsoltár válaszos versére.

Az evangéliumhoz fűzve a szavait, a pápa megállapította, hogy „az üdvösséget védeni kell, hogy a mustármag növekedjen és gyümölcsöt teremjen. Nagyon sok keresztény számára büntetés, ha félúton eltévelyednek az úton, ha elvesztik az első találkozás szeretetét. Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy megőrizzük a megváltás ajándékát!” - zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép