Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Mindazon javak
Mária ábrázolás
Ferenc pápa: Nincs helye a szolgálatban annak, aki visszaél a kiskorúakkal
2015-02-06 Forrás: Vatikáni Rádió
Ferenc pápa levelet küldött a püspöki konferenciák elnökeinek és a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai elöljáróinak a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottság kapcsán. A testület február 6-án tartja a Vatikánban első plenáris ülését.
A Bizottságot a pápa hozta létre múlt év márciusában azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyen és kezdeményezéseket indítson a szabályok és az eljárások javítására a kiskorúak és a sérülékeny felnőttek védelme terén. A pápa magasan képzett és ezen a téren elkötelezettségükről ismert személyeket hívott meg a testületbe.

Mindent meg kell tenni a visszaélések felszámolására az egyházban

A papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival létrejött júliusi találkozója még jobban megerősítette a pápában azt a meggyőződést, hogy továbbra is mindent meg kell tenni a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések felszámolására az egyházban. Emellett meg kell nyitni a kiengesztelődés és a gyógyulás útjait a visszaélések áldozatai számára. Ezért decemberben a Szentatya újabb tagokat nevezett ki a Bizottságba az egész világ helyi egyházainak képviseletében.

Az egyház nem kíméli erőfeszítéseit a kiskorúak védelmében

A Bizottság egy új, hiteles és hatékony eszköz lehet annak érdekében, hogy áthassa és előmozdítsa az egész egyház elkötelezettségét e téren, továbbá, hogy megtegye a szükséges lépéseket a kiskorúak és a sérülékeny felnőttek védelme biztosításához, valamint hogy igazságos és irgalmas válaszokat adjon. A Szentatya a családokat biztosítja: az egyház nem kíméli erőfeszítéseit, hogy védelmezze gyermekeiket és joguk van bizalommal fordulni az egyházhoz, mert az biztos otthont jelent. Nem jelenthet elsőbbséget semmilyen más szempont, pl. a botrány elkerülésének vágya, mivel egyáltalán nincs helye a szolgálatban olyanoknak, akik visszaélnek kiskorúakkal – nyomatékosítja levelében a pápa.

Időszakosan ellenőrizni kell a szabályok betartását

Figyelmet kell szentelni a Hittani Kongregáció 2011. május 3-án kiadott körlevele teljes betartásának. Ez a dokumentum segíti a püspöki konferenciákat irányvonalak kidolgozásában, amelyek a papok részéről kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések eseteinek kezelésére vonatkoznak. Fontos, hogy a püspöki konferenciák rendelkezzenek eszközökkel a szabályok időszakos felülvizsgálatához és alkalmazásuk ellenőrzéséhez. A megyéspüspökök és a legfőbb szerzetes elöljárók feladata, hogy ellenőrizzék a plébániákon és az egyház más intézményeiben a kiskorúak és sérülékeny felnőttek védelmének biztosítását.

Álljanak készen az áldozatokkal való találkozásra

Az egyházmegyéket és a szerzetesrendeket arra buzdítja a pápa, hogy hozzanak létre pasztorális segítségnyújtási programokat, amelyek élhetnek pszichológiai és spirituális szolgáltatásokkal. A főpásztorok és a szerzetesi közösség felelősei legyenek nyitottak a találkozásra az áldozatokkal és szeretteikkel. Értékes alkalmakról van szó, hogy meghallgassák őket és bocsánatot kérjenek szenvedéseikért.

A pápa teljes együttműködést kér a püspököktől és a szerzetesi elöljáróktól

Ferenc pápa tehát azt kéri a püspöki konferenciák elnökeitől és a szerzetesi elöljáróktól, hogy teljeskörűen működjenek együtt a kiskorúak védelmére létrehozott bizottsággal. A testület munkája, hogy segítséget nyújtson számukra a bevált gyakorlat (best practice), a nevelési programok, a képzés tapasztalatainak kicserélése által a szexuális visszaélésekre vonatkozó válaszadás terén.

Helyrehozni az igazságtalanságokat

Végül Ferenc pápa Szűz Mária, a gyengédség és az irgalom Anyja segítségét kéri levelében, hogy „nagylelkűen és szigorúan végrehajtsuk kötelességünket: ismerjük fel alázatosan és hozzuk helyre a múlt igazságtalanságait, továbbá maradjunk mindig hűségesek azok védelmezéséhez, akiket Jézus a legjobban szeretett”.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép