Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Máriapócs
A kisded (A)
Tudományos konferenciát rendeztek a pálosokról Pécsett
2015-02-07 Forrás: Magyar Kurír
A „Pálosaink, a fehér barátok” című kiállításhoz kapcsolódó tudományos konferenciának február 5-én a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Karának tanácsterme adott otthont – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye honlapja.
A konferenciát a Magyar Pálos Rend, a PTE Egyháztörténeti Kutatóközpontja és az Országos Széchényi Könyvtár közösen szervezte. A megnyitón elhangzott beszédek ennek megfelelően az együttműködést hangsúlyozták: Csóka János, pálos tartományfőnök köszöntőjében kiemelte, hogy a kiállítás és a konferencia helyszínéül tudatosan nem egyházi teret választottak, így szélesebb réteg figyelmét irányíthatták a szerzetesrend történetére. A PTE nevében Fischer Ferenc dékán köszöntötte a megjelenteket, aki a bölcsészkar tanszékein folyó egyháztörténeti kutatások fontosságát hangsúlyozta; Káldos József, az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményi Igazgatóságának főigazgató-helyettese pedig a könyvtártörténet pálos vonatkozásait idézte fel.

A konferencia előadásai különböző tudományterületek változatos szempontjaival közelítettek a témához, s a már feltárt eredményekkel hozzájárultak a pálos rend minél teljesebb megismeréséhez. A pálosok történetének mozzanatai európai kontextusban éppoly izgalmasak, mint a pécsi fókuszú vizsgálódások; emellett építészeti és ikonográfiai kérdéseket fejtegető előadások is szerepeltek a konferencia programjában.

A résztvevők február 6-án reggel a pálos templomban szentmisén vehettek részt, ezt követően pedig a pécsi Modern Magyar Képtárban megtekintették a rendtörténeti kiállítást, amely február 8-áig látható.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép