Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Lourdes-i barlang
Ha sikert
„Őrizd meg a szívedet!"
2015-02-25 Forrás: Vatikáni Rádió
Segítség a megtéréshez és a lelki növekedéshez, amely mindig a szívből indul ki – Ferenc pápa ezekkel a szavakkal ajándékozta a vasárnapi Úrangyala imádságra összegyűlt híveknek az 50 ezer példányban szétosztott segédkönyvet, amelynek címe „Őrizd meg a szívedet!”. A 30 oldalas kiskönyv Jézus és az egyház tanításait, valamint lelkiségi gyakorlatokat tartalmaz.
A szív megedzése

A kötetben a szív megedzéséről van szó, amelynek célja, hogy „bátrabb keresztényekké váljunk” – írja Ferenc pápa a zsebkönyv első oldalán. Váljunk bátor keresztényekké, akik gyakorolják azt, amiben hisznek. De hogyan válunk bátrakká? A szívből kiindulva. Nem véletlen, hogy a „bátorság” (coraggio) a latin „cor” (szív) szóból származik. Szenteljük magunkat a szív képzésének, hogy Jézuséhoz hasonlóvá váljon. A segédkönyv fedőlapján a Szent Callixtus római katakomba egyik freskójáról Jézus, a Jó Pásztor látható, aki vezeti utunkat a Nagyböjtben. Tanításai világítják meg az előttünk álló utat. A nyolc boldogsággal kezdődik és eljut az új parancsolatig: „szeressétek egymást” (Jn 13,34-35), amely a kulcsa annak, hogy megértsük: mi az Úr tanítványai vagyunk.

A hitélet alapjai

A 30 oldalas kötetben megtalálható a Hiszekegy, a hit misztériumai, a három teológiai erény, a hét szentség, a Szentlélek hét ajándéka és 12 gyümölcse. Emlékeztet továbbá a Tízparancsolatra, az egyház öt parancsaira, az irgalmasság testi és lelki cselekedeteire, a négy sarkalatos erényre és a hét főbűnre. A zsebkönyvben két lelkiségi gyakorlatot is elénk tár Ferenc pápa. Az egyik a „lectio divina”, a másik az esti lelkiismeret-vizsgálat. Ebben a fejezetben idézet olvasható Ferenc pápa Evangelii gaudium k. apostoli buzdításából (152-153) a „lectio divina”-ról, amely „a konkrét mód annak meghallására, amit az Úr a szavában akar nekünk mondani, és annak engedésére, hogy az ő Lelke alakítson bennünket.” (Eg 152)

A szív Istené, nem egy szabad tér

A másik lelkiségi gyakorlatban olvashatunk egy elmélkedést a szív megőrzéséről, amelyet Ferenc pápa mondott 2014. október 10-én a Szent Márta házban. A szívről, arról a kincsről szól, ahol a Szentlélek lakik, és ahová nem szabad beengedni más lelkeket, legyenek azok negatív gondolatok vagy szándékok, illetve féltékenység. El kell távolítani a lehetőséget, hogy a szív olyan térré váljon, ahol mindenki jön-megy. A pápa ajánlja, hogy a nap végén tartsunk lelkiismeret-vizsgálatot, amely során csendben megállunk magunk és Isten előtt. Ez előzi meg a gyónást és a bűnök megbocsátását. Kérdések sora következik hazugságaink leleplezésére: Meg tudok bocsátani? Irigy vagyok? A béke építője vagyok? – amelyek elvezetnek bennünket a bűnök miatti fájdalomhoz. Egy mély lelki út ez a szív megtérése felé, hogy új módon fogadjuk be Húsvét örömét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép