Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  Fényjáték a bazilikában
Mikro...
Életet adó és életét visszavevő pásztor - 2015. Húsvét 4. vasárnapja
2015-04-26 Forrás: Magyar Kurír
Jó pásztor vasárnapján az evangélium mindig olyan „pásztoros”, János evangéliuma azonban mélyebbre vezet bennünket a pásztor képbe. Tudjuk: a pásztor a Szentföldön előtte jár a nyájának, kurjantásaival, „szavával” vezeti őket, szaktudásán múlik, hogy találnak-e egy kis legelni valót, időben vízhez jutnak-e. A pásztor ismeri a rá bízott nyájat, védelmezi, számon tartja. Fontos neki.
Mindez a pásztor munkája, munkához való hozzáállása, és ez a pásztor-hasonlat Jézusnak alkalmas volt ahhoz, hogy az ő küldetését leíró képként használja. Azonban három figyelemre méltó részletben mélyül-szélesedik az evangélium: kapcsolat az Atyával, a másik akol képe és a pásztor élete, amelyet szabadon ad oda.

Az Atya küldi Jézust

Nem egyszerűen a nyáj iránti szeretet, báránybarátság az, amiért foglalkozik velük. Úgy ismeri a juhokat, ahogyan az Atya őt. Az Atya az „őspásztor”, Jézus pedig mint Fiú teljesíti az Atyától kapott küldetést. Mondhatnánk, megnyugtató, mert nem a nyájtól várja, hogy szeressék, hanem az Atya iránti szeretetből szolgál a bárányok mellett.

Másik akolban is vannak juhok

Bosszantó belegondolni, hogy Jézus nem tévelygőkről beszél, nem arról, hogy ti vagytok a legjobb juhok, hanem csak arról, hogy itt ő pásztor, de vannak más aklok, ahol szintén ő a pásztor, a nyáj ott is őrá hallgat, és ő pedig egybetereli őket. Azért nem is annyira bosszantó, mint boldogító: karámkerítések csak felekezeteink, a pásztor egy, mint ahogy természetünk is annyira hasonló a különféle karámokban. A más aklokban lévő juhok jelenthetik a még Jézushoz el nem jutottakat is, és akkor a jó pásztor missziós indítást is ad nekünk.

A pásztor élete

Vagy mai magyar lelkipásztori valóságban: van-e élete a pásztornak? Ő, aki az Atya megbízásából szolgál, az Atyától kapja az életet, és szabadon adja oda magát a szolgálatra. Szabadon, és vissza is veheti, vagyis nem csupán az aktuális szolgálata teszi őt pásztorrá, hanem kapcsolata az Atyával.

Jó pásztor Jézus, és szeretnénk mi is jó munkatársai lenni, egységben az Atyával, figyelemmel a más aklokban lévő juhokra és a még akolban nem lévőkre, szabadon. Szabadon szeretnénk életünket a pásztori szolgálatra adni, de nem feloldódni benne, tudva, kinek szolgálunk és ki vár bennünket haza egy nehéz nap és az utolsó nap után.

Füzes Ádám

Húsvét 4. vasárnapja, papi és szerzetesi hivatások vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 10,11–18)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép