Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Bécs
Angyalka szivecskével.jpg
Mária látogatása: Martos Balázs atya elmélkedése 2015. Advent 4. vasárnapjára
2015-12-19 Forrás: Vatikáni Rádió
Jézus születésének és gyermekségének evangéliuma sokféle módon beépült a keresztény emlékezetbe. Saját nevet kapott Jézus születésének hírüladása, az „Annunciáció”, vagyis „Angyali üdvözlet”. Ezután pedig „Mária útra kelt, és a hegyek közé, Júda egyik városába sietett”, hogy meglátogassa rokonát, Erzsébetet. Ezt a történetet hívjuk „Vizitációnak”, „Látogatásnak”.
Lukács szerint Erzsébet és Zakariás Júdea hegyei között laknak, vagyis Jeruzsálemtől délre, viszonylag távol a galileai Názárettől, József és Mária lakóhelyétől. Lukács ezzel finoman alighanem arra utal, hogy a két asszony találkozásában a „pogányok Galieája” és az ígéret népe, vagyis a régi és az új Izrael hajol össze. Izrael utolsó prófétája Keresztelő János, akinek várandós édesanyja, lám, meghajol „Urának anyja” előtt, és a felsőfokot kifejező hebraizmussal minden asszonynál áldottabbnak (legáldottabbnak) mondja őt (vö. Lk 1,48; 11,27).

Mária látogatása Erzsébetnél két másikat követ: angyal látogatta meg Zakariást, azután meg Máriát, hogy hírül vigye Keresztelő János, illetve Jézus születését. A két korábbi látogatás azt jelzi, hogy Isten tartja kezében a történet szálait, ő mozgatja az eseményeket. Isten látogatja meg a földet, valójában ő az, aki „földig hajol”. Mária és Erzsébet személyében most összefonódnak az eddig külön szálon futó a történetek. Mária és Erzsébet azért találkozik egymással, mert előbb Istennel találkoztak.

A jelenet rendkívül intenzív, teli van örömmel. Lukács a ház bejáratánál, az üdvözlés helyszínén megállítja a jelenet szereplőit. Erzsébet itt köszönti Máriát, ő pedig mindjárt válaszol, elmondja „magnifikátját”, Istent dicsőítő háladalát. Erzsébet örvendező alázata jelenik meg majd Mária hálaénekében is. A történet főszereplői a kicsinyek és egyszerűek. A legkisebb talán a magzat, az örömtől ugrándozó (Lk 6,23 a boldogmondásoknál ugyanezt a szót használja!), aki felnőtten majd azt mondja, hogy a messiás „saruszíját sem méltó megoldani”.

Lukács Mária és Erzsébet szempontjából mondja el Jézus születésének és gyermekségének történet. Zakariás, a jeruzsálemi templom papja egy időre elnémult, József pedig mindvégig csendes marad. Most e két anya a titkok tudója és közvetítője. Egy pillanatra Erzsébet kerül a történet előterébe, ő ujjong, ő mondja ki, ami történik. Erzsébet neve azt jelenti, „Isten a teljesség”. Azzal, hogy fiúgyermeke született, a bibliai szemléletmód szerint elért egyfajta emberi teljességet. Most azonban eltölti a Szentlélek is, eltelik ujjongással, a végső idő egyik isteni ajándékával. Amikor majd megszületik Keresztelő János, Erzsébet újra egyfajta belső kinyilatkoztatásban részesül (vö. 1,59-63). „Magától” tudja, hogy a fiút Jánosnak kell hívni, hiszen hangját vesztett férje, Zakariás nem mondhatta el neki, hogy az angyal valaha így hívta.

Mária „látogatása” Erzsébetnél igazi találkozás, osztozás az emberség és a meghívottság titkában. A jelenet rendkívül emberi: kevesen értik meg egymást annyira, mint a szülés nagy pillanatára készülő kismamák. Itt azonban nem csak az emberi élet születéséről, inkább az egész emberiség újjászületéséről van szó. Erzsébet azt mondja: „Boldog vagy, mert hitted, hogy beteljesedik mindaz, amit az Úr mondott neked!” Mária hite Istennek szól, aki felemeli a benne bízó szegényeket, aki megemlékezik a népnek adott ígéreteiről, és ezzel reményt ad minden embernek.

Isten bekopogtatott az emberiség ajtaján. Mivel ő elindította az új életet, az embernek is sietve indulnia kell. Isten már előtte jár, már előre megáldotta azt az életet, amelyet másokkal együtt él és ünnepel.C év, Advent 4. vasárnapja
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép