Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

A szent család (A)
Oltár  si.
A magyar intézményvezetők leváltása ellen tiltakoztak
2009-02-09 Forrás: Evangélikus Egyház
Csaknem háromezren tüntettek vasárnap Sepsiszentgyörgyön, a Kovászna megyei prefektúra előtt, a székelyföldi közintézmények magyar nemzetiségű vezetőinek leváltása ellen tiltakozva. Az egyházak szervezte tiltakozó felvonuláson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, valamint a Magyar Polgári Párt képviselői is jelen voltak.
A magyar egyházak szervezte felvonuláson magyar, román és angol feliratú transzparenseket lengettek. Ezeken egyebek között „Területi autonómiát Székelyföldnek”, „Collective Rights to the Hungarian Minority” valamint „A megoldás: Autonómia” és „Magyar vezetőt az intézmények élére” - feliratok voltak olvashatók.

A felvonulás célja az volt, hogy támogassák a közintézmények azon magyar vezetőit, akiket a novemberi parlamenti választásokat követően kormányra került koalíció el akar távolítani vezetői tisztségükből. Az egyházak szerint a magyar nemzetiségű intézményvezetők eltávolítása mögött a régi időkre emlékeztető etnikai tisztogatás szándéka húzódik.

„Nem mondunk le sem nemzeti méltóságunkról, sem a lakosság etnikai arányának megfelelő súlyú képviseletről” - áll a tiltakozásra szólító állásfoglalásban. Az egyházi vezetők leszögezték: Háromszék lakosságának háromnegyede magyar, ezért jogos igény, hogy az intézmények vezetőinek 75 százaléka is magyar nemzetiségű legyen. „Egyedül az arányos képviselet biztosíthatja a magyar és a román lakosság békés együttélését. Ennek az elvnek megfelelően határozottan követeljük a gyarmatosító szándékú bukaresti vezetéstől, hogy biztosítsák az arányos képviseletet” - áll a dokumentumban.

Kovászna megyében a múlt héten leváltották tisztségéből György Ervin magyar prefektust, és már be is iktatták a Szociáldemokrata Párt által támogatott utódját. A kormánykoalíciós Szociáldemokrata és a Demokrata-Liberális Párt egyenlő arányban osztotta el egymás között az intézményvezetői tisztségeket.

A sepsiszentgyörgyi tiltakozók között egy petíciót is osztogattak, melyben felkérték Traian Basescu államfőt, hogy vonja vissza a Budapesten tett, az autonómiát ellenző kijelentését. A román államfő múlt héten egy Budapesten tartott sajtótájékoztatón kijelentette: soha nem lesz területi autonómia Székelyföldön, Bukarest soha nem fogja elismerni a nemzetiségi kollektív jogokat, ugyanakkor fenntartja a nemzetiségek képviselőinek egyéni jogait.

A petíció szerint az elnök kijelentései ellentmondanak a nemzetközi jognak, ellentétben állnak azokkal a nemzetközi kötelezettségekkel, amelyeket Románia vállalt, sértik a székely nép, a magyar nemzeti közösség önérzetét és az európai stabilitást veszélyeztető kényszerhelyzetet próbálnak teremteni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép