Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Aladár, Álmos napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Fatimai kegykép
A Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága plenáris ülést tartott a Vatikánban
2016-09-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Ferenc pápa 2014 márciusában közzétett rendeletével jött létre a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága, amelynek tagjai papok és világiak, férfiak és nők, elnöke Sean Patrick O’Malley bostoni bíboros érsek. A bizottság szeptember 5-e és 11-e között Rómában gyűlt össze, hogy megtartsa munkacsoportjainak találkozóit és plenáris ülését.
A következő fontos témákról esett szó: egyetemes imanap létrehozása a szexuális visszaélések áldozataiért, irányelvek megfogalmazása a püspöki konferenciák részére, valamint a bizottság internetes honlapjának létrehozása. A megbeszéléseken hangsúlyozták Ferenc pápa „Szerető anyaként” - kezdetű pápai dokumentumának jelentőségét, amely rámutat a püspökök felelősségére.

A munkacsoportok a következő témákat vitatták meg: irányelvek, gyógyítás és gondozás, nevelés-oktatás, képzés, teológia és spiritualitás, kánonjogi és polgári szabályok. A bizottság kidolgozta az irányelvek modelljét a gyermekek, fiatalkorúak és sebezhető felnőttek védelmét illetően. Ezt hamarosan a Szentatya elé terjesztik.

A nevelés kulcsfontosságú szerepe

A plenáris ülés fontos napirendi pontját képezte a tagok beszámolója arról, hogy hogyan halad előre a nevelési program helyi szinteken, illetve a Vatikánban.


A bizottság egyik kezdeményezése, hogy szaktudását a helyi egyházak és egyházi vezetők rendelkezésére bocsátja. A bizottság tagjai mind az öt földrészen tartottak konferenciákat és műhelyfoglalkozásokat, az utóbbi hónapokban mintegy 70-80 találkozóra került sor Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Új-Zélandon, az USA-ban, Afrikában, Argentínában, megbeszélést folytattak továbbá Szlovákia és a Cseh Köztársaság püspökeivel és kánonjogászaival, Olaszországban szemináriumot szerveztek a Bencés Konföderáció apátjainak. A Vatikánban a bizottság tagjait felkérték, hogy intézzenek beszédet a Pápai Egyházi Akadémia és a Megszentelt Élet Kongregációja találkozóinak résztvevőihez. A tagokat arra is felkérték, hogy az elkövetkező napokban tartsanak képzést az újonnan kinevezett püspököknek.

Imanap a szexuális visszaélések áldozataiért

Egy papok által szexuálisan zaklatott áldozat javasolta a bizottságnak egy imanap bevezetését. A Szentatya azt kérte, hogy az egyes nemzeti püspöki konferenciák jelöljenek ki egy megfelelő napot, amelyen imádkoznak a szexuális visszaélések túlélőiért és áldozataiért. A bizottság örömmel állapította meg, hogy számos püspöki konferencia már tett lépéseket a javaslat megvalósítására, például Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken, Dél-Afrikában.

“Szerető anyaként” – a pápa motu propriója

Az ülésen megvitatták a Szentatya június 4-én közzétett, “Szerető anyaként” - kezdetű motu proprióját. A klérus által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések botrányával kapcsolatban a bizottság kezdettől fogva fontosnak tartotta a felelősség megállapítását. 2015 februárjában javaslatot tett a Szentatyának a püspökök felelősségére vonatkozóan. A bizottság örömmel üdvözölte, hogy Ferenc pápa túlmutat ezen motu propriójában, és a felelősséget a püspökökön túl egyéb egyházi vezetőkre is kiterjeszti.

Hamarosan elkészül a bizottság honlapja

A Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága kulcsfontosságúnak tartja jelenlétét a digitális világban ahhoz, hogy minél jobban együttműködhessen a helyi egyházakkal, és hangsúlyozza a kiskorúak és sebezhető felnőttek védelmének jelentőségét. Mint ahogy Ferenc pápa a bizottságot létrehozó saját kézzel írott levelében meghatározta: feladata az, hogy megfelelő kezdeményezéseket javasoljon a pápának a kiskorúak és a sebezhető felnőttek védelmére. Biztosítani kell, hogy a szexuális visszaélés bűntettei az egyházban soha többé ne ismétlődhessenek meg. Ezt kívánja elősegíteni a bizottság (angol rövidítése alapján PCPM) honlapja is, amely a tervek szerint a következő hónapokban kezdi meg működését abban a reményben, hogy hasznos forrást jelent az egyház és minden jóakaratú ember számára a közös cél eléréséhez: vagyis, hogy egyházunk és társadalmunk biztonságos otthon legyen mindenki számára.

(vm)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép