Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Enikő, Melitta napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Marcali-Boldog Gizella templom
Vidámságban
Megjelent egy új interjúkötet XVI. Benedek emeritus pápával
2016-09-14 Forrás: Vatikáni Rádió
Szeptember 9-én, pénteken világszerte megjelent a „XVI. Benedek. Az utolsó beszélgetések” c. interjúkötet, amelyet Peter Seewald német újságíró készített az emeritus pápával. A beszélgetés során Joseph Ratzinger vall életének legfontosabb állomásairól: gyermekkoráról a náci rezsim idején, hivatásának felfedezéséről, a háború nehéz éveiről, szolgálatáról a Vatikánban és szoros kapcsolatáról II. János Pállal, pápává választásáról és lemondásáról.
XVI. Benedek szól Ferenc pápáról is, kifejezve meglepetését, majd örömét megválasztása miatt, amely azt mutatja, hogy az egyház él, dinamikus és nem bénult meg bizonyos keretekben, ami bíztató – mondja.

P. Federico Lombardi, a Joseph Ratzinger-XVI. Benedek pápa alapítvány elnöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a kötetről.

Benedek pápa világos és higgadt válasza azokra az alaptalan elgondolásokra, amelyek egyesek szerint lemondásához vezettek


Elmondta, hogy „a több nyelven kiadott könyv bizonyára sokak számára meglepetés, de egy pozitív meglepetés. Meglepetés, mert XVI. Benedek döntése volt, hogy az imának és elmélkedésnek szentelt visszavonult életet éljen, és talán nem számítottunk egy újságíróval folytatott új, hosszú beszélgetés közzé tételére. Pozitív meglepetés a kötet, mert az első elcsodálkozásból felocsúdva a beszélgetés nyugodt elolvasása értékes, hasznos és érdekes gyöngyszemeket kínál fel számunkra.” Lombardi atya számára két gyöngyszem a legértékesebb: az egyik az első részben, a másik pedig a harmadik rész végén található. Az első az, amikor az idős, emeritus pápa lelki élményeiről olvashatunk megható tanúságtételt. A másik, Benedek pápa világos és higgadt válasza azokra az alaptalan elgondolásokra, amelyek egyesek szerint lemondásához vezettek, mintha a botrányok és összeesküvések utáni nehézségek okozták volna.

Számos válasz világossága és mélysége, személyes hangvétele és abszolút őszintesége teljesen meggyőzővé teszik az olvasmányt

A második és harmadik részben számos, különböző témáról esik szó, amelyek átölelik Joseph Ratzinger egész életét. A kötet azokból a beszélgetésekből származik, amelyeket Benedek pápa az újságíróval folytatott 2012 augusztusában és novemberében, a lemondás előtt, valamint 2013 júliusában és decemberében, illetve 2014 februárjában, a lemondás után. Nem tudjuk, hogy Seewald majd kiad-e egy igazi életrajzot, de ez a kötet semmiképpen sem az – hangsúlyozta P. Lombardi. Összegző bevezető bekezdések találhatók minden fejezet előtt és a kérdések ügyes megfogalmazásával Seewald rendezi és kronológiai sorrendbe helyezi Benedek pápa válaszait. Számos válasz világossága és mélysége, személyes hangvétele és abszolút őszintesége teljesen meggyőzővé teszik az olvasmányt, az információk és elmélkedések összességét, amelyek egyébként töredékesnek tűnnének – fogalmazott P. Lombardi.

Sokaknak felkelthetik az érdeklődését azok a válaszok is, amelyek XVI. Benedek pápaságának „mérlegéhez” kötődnek

Véleménye szerint nagy érdeklődést kelthetnek a jelentős témáknak szentelt oldalak. Ezek között említette a nácizmus témáját a fiatal Ratzinger családi és egyházi szempontból megélt élményeként; a fiatal bonni teológia tanár által nagy lelkesedéssel megélt kulturális légkör élményét Németország újjászületése idején a háború katasztrófája után; személyes hozzájárulását a II. Vatikáni Zsinathoz mint szakértő, különösen a Szentírás, a Hagyomány és a Magisztérium közötti kapcsolat alapvető témájáról; továbbá egyre kritikusabb álláspontját egyes német teológusokkal szemben, a teológiának a természete és szerepe az egyház hitéhez való viszonya értelmezéséről; valamint hosszan tartó és szoros kapcsolatát és együttműködését II. János Pál pápával. Sokaknak felkelthetik az érdeklődését azok a válaszok is, amelyek XVI. Benedek pápaságának „mérlegéhez” kötődnek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép