Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Lengyel Adrienn: Trevi
És átveszi az éj csendes birodalmát...Topor M.
Ötvenszeres vagyoni különbségek - hol élnek a gazdagok?
2008-10-08 Forrás: Hírszerző
Nemzetközi példák alapján itthon is elkészül a legélhetőbb, legszerethetőbb, legsikeresebb települések toplistája. A felmérést végző nonprofit szervezet állami támogatásért lobbizik, azonban az Önkormányzati Minisztérium eddig csak elvi támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Egy szakértő szerint az egész kezdeményezésnek nincs sok értelme.
A különbségeket jelző mérőszám az első felelős magyar kormány belügyminiszteréről, Szemere Bertalanról a Szemere Index nevet kapja. Minden évben szeptember végén, a Helyi Önkormányzatok Napján jelenik meg az önkormányzati lista. A felmérést készítő nonprofit szervezet ügyvezetője azt mondja, hogy nem állnak szerződéses viszonyban az Önkormányzati Minisztériummal, támogatást eddig nem kaptak. Egy miniszteri bejelentés volt, ez azonban konkrét jogi vagy pénzügyi formát nem öltött.

Az összehasonlítás négy kategóriát különböztet meg: külön kezeli a megyei önkormányzatokat, a megyei jogú városokat, a kistérségi központokat és a községeket. A felmérést a Helyi Obszervatórium végzi majd.

A nonprofit szervezet ügyvezetője, Kovács Róbert a Hírszerzőnek elmondta, hogy a kutatásban nemzetközi, elsősorban az Európai Unió által elfogadott mérőeszközöket és a hazai szakirodalomban, mérési gyakorlatban elterjedt módszereket használják majd.

Közösségi célok

Két nagyon jól elkülöníthető kérdésre épül a Szemere Index: a versenyképességre és a bizalomra. Részben az adottságokat, az elhelyezkedést, a lehetőségeket mérik majd, górcső alá kerül a helyi lakosság képessége, képzettsége, a vállalkozások kibocsátása, és természetesen az önkormányzati munka.

A Helyi Obszervatórium a konkrét fejlesztési munkát már 2007-ben elkezdte saját, egyéb tevékenységeiből származó bevételei terhére. Idén júniusára elkészültek a szükséges fejlesztések, jelenleg pedig a kidolgozott technológia finomhangolása zajlik, majd elindul az első felmérés. Kovács Róbert elmondta, hogy a szakminisztérium támogatása ebben a pillanatban elvi. A ügyvezető úgy véli, fontos az anyagi támogatásuk, hiszen egy közösségi célokat megvalósító vállalkozásról van szó.

Nem tudtuk kideríteni, mennyibe került eddig a fejlesztés, valójában mennyi forrásra lesz szükség a megvalósításhoz, kik támogathatják majd a projektet, Kovács Róbert ugyanis többszöri próbálkozásunkra sem mondta el. Annyit hozzáfűzött, hogy a tényleges költséget befolyásolják az alkalmazott módszerek, a települési minta mérete, azok a kiegészítő, opcionális indexmodulok, amelyeket beindítanak vagy sem. "Fikcióról van szó, hiszen a magunk termékét fejlesztettük anélkül, hogy ezt szolgáltatásként ki tudnánk bárkinek számlázni" - tette hozzá.

Az Önkormányzati Minisztérium illetékese azt mondta lapunknak, hogy még korai arról beszélni, támogatják-e, és ha igen, mekkora összeggel a felmérést.
Krémer Balázs szociológus szerint a listának sok értelme nincs, talán csak annyi, hogy tanulságos ötleteket mutathatnak meg. (Itthon megjelentek már hasonló indexek a KSH, az Ecostat, a GKI vagy a GfK gondozásában.)

Amit már sejthetünk: Budaörs a topon lesz

A GfK Hungária vásárlóerő-térképe szerint a legtehetősebb Budaörs lakossága, míg a legkevesebb elkölthető jövedelemmel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyéte lakói rendelkeznek. A 27 ezres lakosú Budaörsön 137 százalékos az egy főre jutó vásárlóerő, megelőzi a fővárost, ahol összesítve az országos átlaghoz képest 135 százalék a mutató.

Az önkormányzat beszámolója szerint 16 milliárd forint az idei költségvetésük, ebből 5 milliárdot tisztán fejlesztésekre, beruházásokra tudnak fordítani. A szép bevétel elsősorban a megdöbbentően sok vállalkozásnak köszönhető, amelyek meghatározó részt fizetnek be a város adókasszájába, tavaly például 21 százalékkal több iparűzési adót folyt be, mint az azt megelőző évben.

Borsod hol marad?

A GfK Hungária szerint a legrosszabb vásárlóerővel rendelkező települések közül három Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található. A legnehezebb helyzetben Csenyéte van, ahol az egy főre jutó vásárlóerő az országos átlag 40 százalékát sem éri el. A zsákfalu 515 lakosa közül 256 tizennyolc év alatti, miközben a hatvan év felettiek mindössze húszan vannak. A lakosság az elmúlt tíz évben megduplázódott, nincs gond az iskolában az üresedéssel.

Csenyétén a 128 millió forintos költségvetést 18 millió forintos hiány terheli - írja a Hetek című hetilap. Pályázatok útján a középületeket sikerült felújítaniuk, és a vizet is bevezették minden utcába. Csatornarendszer és vezetékes gáz viszont nincs. Nem is nagyon kell, alig van ugyanis összkomfortos ház, a gázfűtést pedig senki sem tudná megfizetni. Itt életformává vált a segélyből, a családtámogatásból, illetve a rokkantnyugdíjból való tengődés.

Ötvenszeres jövedelmi különbségek a települések között

A baranyai településen élő 422 lakos 98 százaléka roma származású. A Pécstől 40 kilométerre levő faluban a legnagyobb gondot a munkanélküliség okozza: mindössze 8-10 fő talál csak munkát.

2007-ben egynapos ingyenes kirándulásra, fürdőzésre hívta meg az ország egyik legtöbb fizetővendéget fogadó Hévíz Gilvánfa lakóit - számolt be a különös eseményről a Zalai Hírlap. Budapest után Hévíz városa fogadta 2006-ban a legtöbb vendéget, és fizette be az ez után járó legtöbb adót az állami kasszába. Bogdán János, Gilvánfa polgármestere elmondta, hogy ez a felajánlás a gondokat ugyan nem oldja meg, de ha az itt élő emberek - talán életükben először - ki tudtak mozdulni a faluból. Az utazás közel 100 ezerbe került, ezt a település fizette, két közüzemi számlát ezért nem tudtak időben kifizetni.

Legek a KSH szerint
Budapest vásárlóerő szintje 35 százalékkal meghaladja az országos átlagot. A leggazdagabb kerület a XII., ahol 162 százalékos a mutató. A megyék között második helyen továbbra is tartja magát Győr-Moson-Sopron 107,4 százalékkal, de az országos átlag fölötti vásárlóerőt tud felmutatni továbbá Fejér, Pest, Komárom-Esztergom, és Vas megye is.

Velence is kiérdemelte már a legfejlettebb település besorolást. Állandóan fejlesztenek valamit. A tó környéki önkormányzatokkal közösen benyújtott Európai Uniós pályázaton 1,5 milliárd forintot nyert két szennyvízhálózat kiépítésére. A fejlődést biztosító döntések alapelvei változatlanul érvényesültek - tudtuk meg az önkormányzat közleményéből. A nehezedő körülmények között is nőtt a település vagyona, 2006-ra például több mint 116 millió forinttal.

A Központi Statisztikai Hivatal 2006-os toplistája szerint a leggazdagabb faluban, a Pest megyei Telkiben az egy főre eső átlagos évi jövedelem több mint egymillió, Gagyapátiban 21 ezer forint.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép