Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Róma.  Szenteltvíz angyal arc.  Topor Márta
Avillai Szent Teréz szűz, egyháztanító
Orosz ortodoxok: mindent az egységért
2009-02-12 Forrás: Református Egyház
Az egyház missziójának gyümölcse a hívek lelkiállapotában, a szentségekhez járulásukban, a liturgiákon való részvételükben és morális tisztaságukban nyilvánul meg.
Oroszországban az emberek túlnyomó többsége ortodox vallású, a gyakorló hívők száma mindössze 5-10 százalék közé tehető, mert a relativizmus és az ateizmus térhódítása még igen erős. A január 27-28-án megtartott ortodox zsinat azon túl, hogy megválasztotta Moszkva és az "egész Rusz" új pátriárkáját, fölsorakoztatta mindazokat a kihívásokat, amelyekkel az egyháznak szembe kell néznie. Felhívta a hívők figyelmét, hogy tegyenek tanúságot "Krisztus evangéliumának igazságáról" - amint szent János evangéliuma mondja: "Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen." (Ján 10,10). A lelkipásztori szolgálat és a keresztyén élet példája - üzenik az ortodox zsinati atyák - érintse meg azoknak a hívőknek a szívét, akik bár ortodoxoknak vallják magukat, nem vesznek részt az egyház életében. Ők is egyházunk tagjai, akiket az Úr meghívott az üdvösségre. A zsinat tagjai nagyon örülnek a templomok és papok növekvő számának, de nem tévesztik szem elől, hogy az egyház missziója akkor eredményes, ha a hívők a szentségekhez járulnak. A zsinati atyák emlékeztetnek: a múlt században az orosz ortodox egyház "szörnyű próbatételeknek volt kitéve" hogy a hívek megvédjék hitüket és a Krisztushoz való hűségüket. Ma azonban új missziós lehetőségek nyílnak meg számukra, amelyeket teljesen ki kell használni. A zsinati ülésen többek között jóváhagyták az 1990 és 2009 közötti püspöki zsinatok dokumentumait, és elismerték II. Alexij pátriárka 18 éves szolgálatának gyümölcseit. Az elhunyt pátriárka munkájának legfontosabb eredménye, hogy visszaállította az oroszországi és a külföldi orosz ortodox egyház egységét - emlékeztetnek az ortodox egyházi képviselők. Végül pedig a zsinat képviselői kérik a híveket, hogy imádkozzanak az új pátriárkáért. A főpásztort Krisztus töltse el bőséges kegyelmével, álljon mellette minden munkájában, erősítse meg testben és lélekben, egyháza szolgálatában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép