Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Kutyus
Kollektív "nem" a kormány adótörvényeire
2008-10-09 Forrás: Hírszerző
Megkezdődött a Parlamentben az adótörvények vitája. Míg a négy ellenzéki párt hasonló indokok alapján elutasítja a kormány tervezetét, addig a szocialista politikusok arra hivatkoznak: a konvergenciaprogramot be kell tartani, a növekedés 2008 második negyedévében így is az ötödik legnagyobb volt az unióban, a drasztikus adócsökkentés pedig nem biztos, hogy a kívánt célokat érné el. A KDNP liberális fordulatot vett!
2009-ben sem javulhat a versenyképesség, nem lesz magasabb a foglalkoztatás szintje, nem fog visszaszorulni a fekete- és a szürkegazdaság, mert a kormány egy - alapvető - irányaiban elfogadható, azonban bátortalan lépéseket, igen kismértékű adócsökkentést tartalmazó és összességében egy túlbonyolított adótörvény-javaslatot terjesztett a Parlament elé - vélekedtek az ellenzéki pártok vezérszónokai az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájának kezdetén.

A kormány adómódosítási javaslatai elősegítik a gazdaság versenyképességének erősítését, a gazdaság növekedésének gyorsítását, illetve az adó- és járulékterhek szolid mérséklését, úgy, hogy közben biztosítják a további egyensúlyjavulást - mondta expozéjában a pénzügyminiszter a Parlamentben.

Veres János szerint a javaslatok alapján átlagosan mintegy 2 százalékponttal csökken az adóék, a bérköltség adó- és járulékterhe, ami valamennyi kereseti sávban mérsékli a munkáltatók bérköltségét. Hozzátette: a havi bérköltség csökkenésének legnagyobb összege 5.520 forint, amely a legalább havi 138 ezer forintos, a minimálbér kétszeresét jelentő bruttó keresetnél jelentkezik. Az szja-ban a 18 százalékkal adózó sáv szélesedik, 1,7 millió forintról 2 millió forintra, az adójóváírás változatlansága mellett. Az intézkedés mintegy 1,7 millió adózónak, az összes adózó mintegy 40 százalékának jelent többletjövedelmet - hangzott el.

Fidesz: vonják vissza az adótörvény-javaslatot!

Veres János, az MSZP vezérszónoka azt kérte a képviselőktől, hogy csak olyan javaslatokat adjanak be az adótörvényekhez, amelyeket finanszírozni lehet.

A fideszes Varga Mihály a világgazdaság lényeges változása miatt a jövő évi költségvetési javaslat, valamint az adótörvények tervezett módosításainak visszavonását javasolta. A politikus úgy fogalmazott: a beterjesztett adótörvény-javaslat nem tudja kezelni az ország előtt álló kihívásokat.

A Fidesz adózással kapcsolatos alapelveit Varga Mihály az adóteher csökkentésében, a kiszámíthatóságban és a stabilitásban határozta meg. Mint mondta, elsősorban a munka és a család terheit kell csökkenteni. Varga kijelentette, a Fidesz négy témában fog módosító javaslatokat benyújtani: a kis- és közepes méretű vállalatok terheit kell tovább csökkenteni, a gyermekek után járó adókedvezményeket kell kiszélesíteni, valamit az iskolakezdés terheit kell csökkenteni az adórendszeren keresztül. A Fidesz azt is javasolja, hogy további adókedvezményekkel segítsék a beruházásokat valamint a mezőgazdaságból élőket. Az ellenzéki párt továbbra is kitart az alapvető élelmiszerek és a távfűtés áfájának csökkentése mellett.

Varga szerint a kormány szembemegy a nemzetközi tendenciákkal, amikor fölemeli a társasági adókulcsot 16-ról 18 százalékra, ezzel jelentős versenyhátrányt okozva a cégeknek.

"Bonyolultabb lesz az adórendszer"

Bonyolultabb lett az adórendszer, amely nem lesz képes felpörgetni a gazdaságot - fogalmazta meg a KDNP nevében Hargitai János. A politikus szerint hiba, hogy a költségvetés bevételi oldalát megalapozó adótörvények 2009-ben három százalékos növekedést vettek alapul, valamint, hogy a kormány a külső feltételek javulásától várja a 2012-re elérendő 4 százalékos gazdasági növekedés elérését. A politikus rámutatott: a megcélzott jövő évi 167 milliárd forintnyi adócsökkentés a GDP 0,6 százalékával egyenlő, ez minden várakozást alulmúl és nem lesz érdemi hatással a magyar gazdaságra.

A KDNP-s politikus hangoztatta: drasztikusan csökkenteni kell a GDP negyven százalékához közelítő adóterhelésen. Hargitai szerint 2009-ben a GDP 1,5 százalékára rúgó adócsökkentést kellett volna minimum végrehajtani, négy éves távlatban ennek a háromszorosa lenne a cél - forintban ez több mint 1000 milliárdos adócsökkentést jelentene.

A politikus szerint a szociális kiadások terén a célirányosság és hatékonysága felé kellene elmozdulni, a jelenlegi szociális rendszer ugyanis az MSZP szavazatszerző képességét maximalizálja. A politikus szakértőkre hivatkozva - a nagy adótanácsadó cégek javaslataihoz hasonlóan - az alacsony jövedelmek adóztatása mellett érvelt, mivel nyilvánvaló, hogy sokaknak csak azért kevés a jövedelme, mert nincsenek szabályosan bejelentve.

Plafontörvény és egykulcsos adó

Az ellenzéki kánonhoz csatlakozva az SZDSZ sem támogatja a jövő évi adótörvény-tervezetet. Ahogy a párt frakcióvezetője megfogalmazta: "egy felelős demokrata csak egy olyan adórendszer bevezetését támogatja, amely biztosítja a versenyképességet és a növekedést, ez pedig nem ilyen."

Kóka János a kormányfő Megegyezés című dolgozatára utalva kijelentett: az SZDSZ nem hisz a speciális magyar modellben, mert az egyesítené a ló és a szamár összes rossz tulajdonságát. Kóka továbbra is kiállt az egykulcsos adórendszer, a kiadások drasztikus lefaragása, a jóléti költések visszafogása és - a környező országoknál 10 százalékkal magasabb - adócentralizáció mérséklése mellett.

A politikus szerint ezeket a célokat valósítja meg a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslat, mely három évre korlátozná az állam költekezési szabadságát, mivel "felelőtlenség a fehéredési várakozásra adócsökkentést építeni."

Herényi Károly, az MDF vezérszónoka szerint az adójavaslatok a lázas cselekvés látszatát keltik, miközben nem visznek előre. A politikus emlékeztetett: a kormány a kezdetben 300 milliárdos adócsökkentést ígért, most 167 milliárdnál tartunk, amit újabb 30 milliárd forinttal csökkent a Robin Hood adó tervezett bevezetése. "Mivel a tervezett járulékcsökkentés igen szerény, a társasági adó nő és az állam újraelosztó szerepe sem csökken, ezért nem támogatjuk a törvény elfogadását" - mondta Herényi.


> Az adótörvényekről

- A rehabilitációs hozzájárulás jövőre a háromszorosára emelkedik, és megszűnik a különadó a társas vállalkozásoknál, valamint az egyéni vállalkozóknál.

- Szélesedik a társasági adó alapja, a 16 százalékos általános adókulcs 18 százalékra emelkedik.

- Egységesítik a tőkejövedelmek adóztatását: megszűnik az osztalékadó 35 százalékos mértéke, a teljes osztalékjövedelem a 25 százalékos általános adókulcs szerint adózik. A 35 százalékos adómértéket már az idei év után fizetett, illetve megállapított osztalék esetében sem kell alkalmazni.

- A kormány megszüntetné a cégautó adót, amit vagyoni típusú adó vált fel a javaslat szerint.

- Az üzemanyagokat kivéve 10 százalékkal emelkedik a javaslat szerint a jövedéki adó mértéke.

- Jövő április 1-jétől a munkát terhelő járulékok 4 százalékponttal csökkennek a minimálbér kétszeresének megfelelő jövedelemig. A tb-járulékok 2,5 százalékponttal 26,5 százalékra, a munkaadói járulék 1,5 százalékponttal csökken, azaz megfeleződik.

- A tervezet egységesítené az szja-ban a kedvezményi rendszer szabályait. Ez alapján évi 3,4 millió forint éves jövedelemhatárig a jelenlegi jogcímeken, összességében évi 100 ezer forint mértékben érvényesíthető adókedvezmény, 3,9 millió forintos jövedelemig a kedvezmények csökkentett mértékben vehetők igénybe. A meglévő jogcímek kiegészülnek a háztartási szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó adókedvezménnyel.

- Emelkedik az átalányadózás választhatóságának értékhatára, az szja-ban 8 millió forintról 15 millió forintra, kereskedők esetében 40 millió forintról 100 millió forintra.

- A helyi iparűzési adóban 4 millióról 8 millió forintra emelkedik az egyszerűsített adóalap-megállapításra vonatkozó összeghatár.

- A számlaadás ösztönzése érdekében a jövőben előírnák az átalányadózó egyéni vállalkozókra, őstermelőkre, valamint az egyszerűsített vállalkozói adó alanyára a számlatartási kötelezettséget.

- A készpénzforgalom visszaszorítása érdekében felső korlátot vezetnek be a napi készpénz záró állomány havi szintű átlagos értékére. Ezen kívül a munkabér, valamint a minimálbér nagyságát meghaladó összegű, egyéb díjazások kifizetését is bankszámlára kellene utalni, ha a munkavállaló olyan helyen lakik, tartózkodik, ahol van bankjegykiadó automata.

(Forrás: Hírszerző, MTI)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép