Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
Ádám és Éva
Veszélyben a magyar nyelv Kárpátalján?
2009-02-15 Forrás: Evangélikus Egyház
Megmaradásukért küzdő kárpátaljai református gimnáziumokat támogat idén a Tiszántúli Református Egyházkerület jótékonysági bálja. A február 20-ai debreceni bál bevételét a nagyberegi, a nagydobronyi, a péterfalvi és a técsői református líceum számlájára utalják.
Az intézmények állami támogatás nélkül működnek most. Veszélybe került a magyar nyelv használata is, mert egy jogszabály-módosítás miatt a magyar gimnáziumokban ukrán nyelven kell vizsgázniuk a tanulóknak. Így nincs esélyegyenlőség, sokan pedig kiszorulnak a felsőoktatásból is.

„Nagy teher, hogy hogyan éljük meg a következő hónapot, miből fizessünk béreket, vagy éppen rezsiköltséget. Ezért mindenfajta támogatás a túlélést jelenti” – erről Tóth László, a Nagyberegi Református Líceum lelkész-igazgatója nyilatkozott az Európa Rádiónak. Nagyon sok szülő attól fél, hogy nem tud majd gyermeke érvényesülni, ezért ukrán iskolába íratja be – mondta Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök.

A tapasztalatok szerint kevés diák jelentkezik az emeltszintű ukrán érettségire. A magyarnyelvű érettségivel sokan inkább Magyarországra készülnek továbbtanulni. Ezzel elveszítjük őket – mondta Zán Fábián Sándor. A tapasztalat az, hogy mindössze 30 százalékuk jön haza. Így tudjuk kifejezni a szolidaritásunkat, mert látjuk azt, hogy Kárpátalján baj van – nyilatkozta a debreceni bál kapcsán a Magyar Református Szeretetszolgálat koordinátora, Fodor Gusztáv.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép