Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Himnusz
Italia goblein.  Topor Márta
Élesen támadta az Egyesült Államokat az orosz elnök
2008-10-09 Forrás: Hírszerző
Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint aláássa a nemzetközi biztonságot, hogy az Egyesült Államok a világ uralkodó hatalmának tekinti magát.
Az orosz elnök egy franciaországi konferencián beszélt erről, amelyen új euroatlanti biztonsági megállapodásra tett javaslatot. Medvegyev a Genfi-tó partján lévő Évian-Les-Bains üdülőhelyen rendezett, világpolitikai témákat áttekintő rendezvényen szólalt fel, amelyen Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország államfője is beszédet mondott.

Az értekezletet az augusztus eleji grúz-orosz fegyveres konfliktus után két hónappal rendezték meg, s Medvegyev részvétele enyhülést jelez a háború miatt átmenetileg lehűlt orosz-EU viszonyban.

Medvegyev a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások óta eltelt időszak amerikai külpolitikáját jellemezve úgy vélekedett: Washington elmulasztotta egy valóban demokratikus világ felépítésének történelmi esélyét azzal, hogy vezető világhatalmi szerepének megerősítésére törekedett.

Moszkva a terrortámadások után segítséget ajánlott Washingtonnak a terrorizmus elleni harcban, az afganisztáni tálib rendszer megdöntése után azonban az Egyesült Államok egyoldalúan kezdett cselekedni; Irak amerikai vezetésű lerohanása és az amerikai rakétapajzs kelet-európai kiterjesztése megakasztotta az együttműködést.

Ez oda vezetett, hogy választóvonalak kezdtek kialakulni a nemzetközi kapcsolatokban - fejtegette az orosz elnök, aki szerint mindez a múltbéli "feltartóztatás politikájának" feltámasztását jelentette.

Az orosz elnök szerint a szakadár grúziai területek - Dél-Oszétia és Abházia - miatt augusztus elején kirobbant orosz-grúz háború azonban rámutatott, hogy a NATO-ra és az Egyesült Államokra alapozó európai biztonsági rendszer jelentős javításra szorul.

Medvegyev új euroatlanti biztonsági megállapodásra tett javaslatot, amely megtiltaná az erőszak alkalmazását vagy az azzal történő fenyegetést politikai célok érvényesítése érdekében, és világossá tenné, hogy egyetlen ország - így Oroszország - sem élvez kizárólagos jogot a földrész biztonságának szavatolására.

Az Egyesült Államok bírálatával éles ellentétben az orosz elnök az Európai Unióról úgy vélekedett, hogy gyakorlatias és felelősségteljes partnernek bizonyult a grúziai válság során. Medvegyev megerősítette, hogy az orosz katonákat szerda éjfélig kivonják a két grúziai szakadár régió körül a háború után kialakított ütközőövezetből, két nappal az erre vonatkozó határidő lejárta előtt.

Sarkozy felszólalásában úgy vélekedett, hogy a kaukázusi válság rendezéséről Genfben október 15-től tartandó megbeszélésekbe valamennyi érintett felet be kellene vonni. Ezzel azt érzékeltette, hogy Dél-Oszétia és Abházia képviselőit bevonhatják a szakértői tárgyalásokba.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép