Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Jáki Szent György templom
Még vasárnapig látogatható a bibliai műkincseket bemutató tárlat
2009-02-19 Forrás: Református Egyház
Több mint 170 oldalas, 150 színes fotót tartalmazó impozáns kötettel búcsúzik a szegedi Móra Ferenc Múzeum a tízezer látogatót vonzó, bibliai műkincseket bemutató tárlattól.
A kiállított műkincseket bemutató kiadvány a jövő számára is dokumentálja azt a 4 milliárdos értéket képviselő páratlan gyűjteményt, amely ebben a formában csak a szegedi Kultúrpalotában volt látható.
Az És látta Isten, hogy jó című tárlat még vasárnapig tekinthető meg a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás a XIV-XVIII. században élt mesterek vallási témájú műveinek segítségével mutatja be, miként látták a régi korok emberei az Ó- és Újszövetség egyes eseményeit.
A tárlat kuriózuma a kassai műkincsegyüttes: a kelet-szlovákiai múzeum 44 gótikus és barokk műtárgyat adott kölcsön a Móra múzeum kiállítására. Ezek a hajdani felső-magyarországi templomok, kolostorok legszebb, legféltettebb darabjai - szárnyasoltárok, patinás faszobrok, miseruhák - most először láthatók magyarországi kiállításon.
Ehhez társul a Pannonhalmi Főapátság 18 középkori és barokk műtárgya, valamint a szeged-csanádi püspökséggel testvéri kapcsolatban álló lengyelországi, sandomierzi püspökség hasonló korból származó számos remekműve. A kiállítási anyag része a szeged-csanádi püspökség néhány különlegesen szép darabja és a Csongrád Megyei Múzeumok XV-XVI. századi itáliai táblaképei is.
"Igazi közép-európai remekműveket sikerült összegyűjteni" - írja az impozáns kötetben Zombori István múzeumigazgató, aki szerint a kiállításon és a kiadványban látható alkotások a ma embere számára is "valami maradandót mondanak".
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép