Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Chartres Katedráli festettüveg ablaka
Korona
Közvetítők vagyunk…
2009-02-21 Forrás: Magyar Kurír
Nem csak vendégek vagyunk a világban: nyomot hagyunk benne. Az ember az, aki közvetít a teremtett világ és a Teremtő között – hangzott el a CCEE és a CEC közös bizottságának üléséről tartott sajtótájékoztatón Esztergomban.
Amint arról már beszámoltunk, február 19-22. a Szent Adalbert központban tartja ülését az Európai Püspöki Konferenciák Bizottsága (CCEE) és az Európai Keresztény Egyházak Konferenciája (CEC) közös bizottsága. Az 1972 óta fennálló bizottság feladata a két szervezet közötti együttműködés biztosítása. A mostani ülés egyik témája a közös teendők számbavétele a környezetvédelem és az ökumené terén. A tanácskozáson résztvevők többek között beszámolnak arról a tevékenységről, amit egyházaik a teremtett világ megóvásáért végeztek eddig országaikban.

A szeptember 20-án tartott sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke, Jean-Arnold de Clermont, a CEC elnöke és Anasztáziosz, Tirana és Albánia ortodox érseke vett részt.

A CCEE elnöke szólt a Magyar Püspöki Konferencia Felelősségünk a teremtett világért című körleveléről, amelynek angol nyelvű fordítása is elkészült. Elmondta azt is, hogy a körlevélhez olyan módszertani segédanyagok is készültek, amelyek segítségével nem csak a szakemberek, hanem a témában kevésbé járatosak, illetve a fiatalok, gyermekek is feldolgozhatják a körlevél anyagát.

Anasztáziosz érsek kiemelte: a teremtett világ élő szervezet, amelynek Krisztus a szíve. Az ember az, aki közvetít a teremtés és a Teremtő között, ezért szerepe és felelőssége nagy. Isten ajándéka – fogalmazott –, hogy ez a kihívás mindegyik egyházat érinti, így közösen gondolkodhatunk, cselekedhetünk, ezáltal az ökumenikus mozgalom is gazdagodik. Mivel ez a téma nem csak a keresztény világot érinti, mindenkit meg kell hallgatnunk, a párbeszédet a többi egyházzal s a nem hívőkkel is folytatnunk kell figyelmeztetett Tirana és Albánia ortodox érseke.

Jean-Arnold de Clermont, a CEC elnöke is a közös felelősségről szólt a tájékoztatón. Nem csak vendégek vagyunk a világban: nyomot hagyunk benne, s meghatározzuk az utánunk következő nemzedék jövőjét is. Mindez tehát nem csak ökológiai, hanem erkölcsi kérdés. Nem kerülhető meg az egyes ember felelőssége, de az intézmények felelőssége sem – figyelmeztetett.

Mint a tájékoztatón elhangzott, a konferenciák nagyon lényegesek, de ki kell emelni, hogy minderről nem csak intellektuális szinten kell beszélgetni, hanem a gyakorlatba is át kell ültetni azt. E téren mindegyik egyház sokat tehet, és komoly tartalékai is vannak.

A tanácskozás további részében a bizottság tagjai áttekintik a két szervezet idei feladatait. A program során Erdő Péter bíboros közös fogadást tart a magyarországi egyházak vezetői és a bizottsági ülés résztvevői számára. Az ülés várhatóan közös nyilatkozat közreadásával ér véget.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép