Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Róma Szent Péter tér
B.U.É.K.  (A)
Haider halála alapjaiban átírja az osztrák belpolitikát
2008-10-11 Forrás: Magyar Nemzet Online
A német nyelvterület lapszemléje: A Der Spiegel Haider halálának következményeivel foglalkozik. A Die Presse a „harmadik oldal” együttműködési esélyeit találgatja.
Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök első reakciójában „mélységes megdöbbenésének” adott hangot. Az államfő Haider halálát „felfoghatatlannak” nevezte és nyilatkozatában „emberi tragédiáról” beszélt. Alfred Gusenbauer (SPÖ) kancellár kijelentette: Haider mint tartományfőnök nemcsak a karintiai politikát, de az egész osztrák politikai színpadot alapvetően meghatározta.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin A jobboldali populista Jörg Haider autóbalesetben életét vesztette című tudósításában foglalkozik az osztrák belpolitikát alapjaiban megmozgató hírrel. Jörg Haider (58) karintiai tartományfőnök szolgálati gépkocsija Klagenfurt határában letért az útról és felborult. A baleset során Haider maga vezette az autóját, egy VW Phaetont. Súlyos sérülései következtében még a helyszínen életét veszítette. Haider egy rendezvényről távozott és Bärentalban lévő magánlakására kívánt eljutni. A hétvégére nagy családi ünnepséget terveztek a politikus édesanyjának 90. születésnapjára, aki már Felső-Ausztriából Karintiába utazott.

„A tartományfőnök súlyos fej- és bordasérülései miatt vesztette életét”, nyilatkozta Friedrich Hrast rendőrségi szóvivő. Az autó totálkáros lett, Haider a helyszínen elhunyt, a kiérkező mentők semmit sem tehettek érte. „Számunkra ez olyan, mint a világvége”, nyilatkozta Stefan Petzner, a BZÖ szóvivője és pártigazgatója. Arról, hogy mi lesz a párttal, egyelőre nem tudott mit mondani. A karintiai ügyeket ideiglenesen Gerhard Dörfler tartományfőnök-helyettes vezeti tovább. Dörfler első nyilatkozatában megdöbbenésének adott hangot, mint mondta, az egész tartományt sokkolta a hír. Josef Pröll, a konzervatív néppárt elnöke és Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt vezetője is kifejezte részvétét. „Távozásával a köztársaság egy nagyszerű politikusát vesztette el”, fogalmazott az FPÖ elnöke. Haidert felesége és két felnőtt lánya gyászolja. Radikális nyilatkozatai miatt Haider az egyik legvitatottabb és legismertebb osztrák politikus volt.

Pártja, a BZÖ a szeptember 28-i nemzetgyűlési választásokon meglepően jól szerepelt és elérte a voksok 11 százalékát. Haider 1999-ben emelkedett politikai karrierjének csúcsára, ekkor FPÖ-je először tudta megelőzni a konzervatív ÖVP-t. Annak ellenére, hogy Haider lemondott a kormányzati szerepvállalásról és 2000 elején lemondott a Szabadságpárt elnökségéről, jelentős tiltakozás kísérte az ÖVP–FPÖ-koalíciót. Az uniós tagállamok hónapokon keresztül kétldalú szankciókkal sújtották Ausztriát. 2002-ben újabb felháborodást provokált, amikor találkozott Szaddam Huszeinnel. Haider politikai pályafutása során több a nemzetiszocializmussal kapcsolatos nyilatkozatával kiváltotta a megfigyelők felháborodását. Szüleinek a nemzetiszocializmussal való kapcsolatát azzal kommentálta: „utólag az ember mindig okosabb”. Miután a Harmadik Birodalom „rendes foglalkoztatási politikáját” dicsérte, 1991-ben kénytelen volt lemondani a karintiai tartományfőnökségről, mert az ÖVP felmondta az együttműködést az FPÖ-vel.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Thomas Prior A csatabárd (még) nincs elásva című cikkében foglalkozik az úgynevezett harmadik oldal pártjainak vitáival és ennek következményeivel. Békés szerda délelőtt volt a Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti frakciójában. Kávét és ásványvizet ittak, és nagyon barátságosak voltak egymással. Jörg Haider, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnöke a megbeszélés után lelkendezett: „Nem vagyunk ellenséges testvérek többé”. Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök megígérte: „Új fejezetet fogunk nyitni az FPÖ és a BZÖ kapcsolatában”. A béke azonban nem tartott soká, mert Strache másnap ismét visszalapozott a kék-narancssárga családi albumban.

Egy lapinterjúban úgy fogalmazott a BZÖ elnökéről: „Néha az az ember érzése, olyan ez, mint a stalking. Mindenkihez dörgölőzik. S ha valaki mindenre nyitott, nem véletlenül mondják, hogy az nem teljesen normális.” Így beszélnek egymásról a megbékélt testvérek? „Megbékélésre nem került sor”, próbálta Harald Vilimsky FPÖ-pártigazgató pénteken e lapban magyarázni a helyzetet. A szerdai találkozót „parlamenti normalitásnak” nevezte. „Tetszik nekünk, vagy sem, a BZÖ erősebb lett. Ezért tárgyalunk Haiderrel éppen úgy, mint Ewa Glawischniggal, a zöldek vezetőjével.” A csatabárd elásásának nincs nyoma, mert felfogásuk szerint a narancsos szövetség „továbbra is az a szövetség, mely bennünket meg kíván semmisíteni”, nem felejti el a pártigazgató. Érdekes módon szerinte nem Haider miatt valószínűtlen a fekete-kék-narancssárga koalíció, hanem amiatt, hogy az FPÖ és ÖVP elképzeléseivel Európa politikai elképzeléseit nem lehet összeegyeztetni. Az FPÖ népszavazást követel a lisszaboni szerződésről és Törökország uniós tagságáról. „Ha a néppárt (ÖVP) ebben a kérdésben megváltoztatja álláspontját, akkor beszélhetünk”, ígéri Vilimsky. A BZÖ nem aggódik. Stefan Petzner pártigazgató „sajnálja” Strache „nem egészen normális” nyilatkozatát, de nem tartja különösebben fontosnak. Szerinte az FPÖ-ben két tábor harcol egymással: „Az egyik oldalon a párt bázisa követeli az együttműködést, a másikon árt vezető funkcionáriusainak, ezt megpróbálják megtorpedózni.”

A BZÖ mindenesetre „türelmesen vár”, az Strache személyes döntésétől függ, hogy befejezze ezt az irányvitát, vélekedik Petzner. A harmadik oldal belső vitái arra késztették Josef Pröll ÖVP-elnököt, hogy a fekete-kék-narancssárga koalíciót nem túl valószínűnek nevezze. Teljesen nem zárta ki ezt a variációt, de előbb az SPÖ-vel kívánnak tárgyalni. A BZÖ eközben a parlementben is keresi a helyét és természetesen a frakcióvezetőjét. Egyes hírek szerint Petznert több helyről is megkísérlik rávenni arra, hogy Bécsbe költözzön. De ő Haider jobbkeze és pártigazgatója, továbbá a tervek szerint ő lenne a narancssárgák karintiai kampányvezére a márciusi tartományi és önkormányzati választásokon. Petzner annyit mondott a felkérésre: „Még gondolkodnom kell”.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép