Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szent Johanna
Liliomok a tavon.  Topor M.
A szükség, a rászorultság ma is ugyanaz…
2009-02-24 Forrás: Magyar Kurír
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 20. évfordulójára emlékeztek február 20-án Debrecenben. A Szent Anna-székesegyházban bemutatott szentmisén segítők és segítettek együtt adtak hálát a debreceni csoport megalakulásáért.
„1988. február 2-án, Szegedről visszaérkezve Debrecenbe, a Szent Anna Plébánia kapualja tele volt emberekkel. Hamar kiderült, hogy a határon túlról jöttek. Az állították, hogy bemondta a Kossuth Rádió, hogy Magyarországon befogadják a menekülteket. Voltak már a városban különböző helyeken, de sehol sem kaptak segítséget. Első pillanatban én is bizonytalan voltam, mi lesz ebből, ha én itt a plébánia épületében menekülteknek adok helyet. De az emberek ott voltak, közeledett az este, és nem tudtak hova menni…” – így emlékezett vissza Fodor András plébános, a debreceni máltai csoport vezetője, aki 1989-ben, a debreceni Szent Anna plébánia káplánjaként, a Svetits Intézet hittanáraként mindenkinek segített, aki csak hozzá fordult. „Meggyőződésem, hogy Debrecen hitélete itt, ezekből a napokból vett új lendületet. Híveink megtapasztalták a tevékeny szeretet jó ízét, és az igazi élet ebből fakad.”

Aki odaadja az életét az értékesebb szolgálatra, megmenti azt – emelte ki a szentmise homíliájában Bosák Nándor megyéspüspök. A Máltai Szeretetszolgálatot is ez a szellem, szolgálat, konkrét helyzet hozta létre, amelyben odaálltak a rászoruló, a szegény, az elhagyott mellé segítséget nyújtani. 20 évvel ezelőtt a menekültek megsegítése alkalmat adott arra, hogy az emberek összefogjanak, áldozatot hozzanak embertársaikért – hangsúlyozta a püspök.

Csiba László professzor, aki 1988-tól fiatal orvosként maga is részt vett a segélyezés koordinálásában, személyes élményeit osztotta meg a résztvevőkkel: „1989 karácsonyán olyan egységes volt a hangulat, mint 1956-ban. Fantasztikus volt látni, ahogy az emberek áramlottak a felajánlásaikkal, a taxik sorban álltak, várva, hogy vihessék a nagyváradi püspökségre az adományokat."

1990-ben már több mint 70 segélyszállítmányt szállítottak Romániába, Kárpátaljára, és 1991-ben több mint 500 családot támogattak. 1991-ben megkapták az Erzsébet utcai Máltai Házat, amely azóta is krízisirodaként működik.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép