Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Szent Anna katolikus templom,Debrecen (A)
Ökumenizmus és a teremtett világ védelme Európában
2009-02-24 Forrás: Katolikus Egyház
Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) közös bizottsága az esztergomi Szent Adalbert Konferencia-központban tartotta évi rendes ülését február 19. és 22. között.
A CEC–CCEE közös bizottsága idén a teremtett világ kérdését tekintette fő napirendi pontjának. A tagok elismerték, hogy az egyházak részéről erre a témára irányuló figyelem nem újkeletű, a teremtés megfelelő értelmezésének szükségességét az ökumenikus mozgalom már felismerte, többek között a Bázelban, Grazban és Nagyszebenben tartott ökumenikus nagygyűlések javaslatain keresztül.

A résztvevők tájékozódtak arról, hogy az egyházak Európában milyen helyzetben vannak, a saját környezetükben milyen kezdeményezésekbe fognak bele, hogy kellőképpen kiemelkedő eredményt nyújtsanak a teremtett világról szóló tanúságtételükkel, a tudósokkal és más jóakaratú emberekkel együttműködve. A bizottság nagyon hálás volt mindenért, amit az egyházak a teremtett világ kérdésével kapcsolatban tettek nemzeti vagy regionális szinten.

A találkozón beszámoló hangzott el az éghajlattal foglalkozó vallásközi csúcstalálkozóról, amelyet a svéd egyház hívott össze 2008 novemberében. A beszámoló segítségével a tanácskozók ismételten felmérték azt a lehetőséget, amelyet a környezetvédelem témája nyújt a többi világvallással való együttműködésre.

Az eszmecsere keretében a bizottság megállapította, hogy az ökológiai válság önmagában már egy mélyebb lelki válság következménye. Egyetértés övezte XVI. Benedek pápa szavait, miszerint a sivatagok azért növekednek a világban, mert a lelki sivatagok is hatalmas méretet öltenek. A bizottság reflektált a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia teremtett világgal kapcsolatban kiadott körlevelére is.

A résztvevők elfogadták, hogy emberként szükségünk van arra, hogy a teremtett világ őrzőinek és ne kihasználóinak tekintsük magunkat. A teremtett világ megóvása szorosan összefügg az igazságosság megvédésével. A CCEE-CEC tagok elismerték, hogy európaiakként szolidárisnak kell lennünk a világ szegényeivel, mert ők az elsődleges áldozatai a teremtett világgal kapcsolatos felelőtlen magatartásunknak.

A bizottság megbeszélést folytatott arról, hogy a két szervezet teret adjon arra, hogy az egyes egyházak megosszák pozitív tapasztalataikat arról, hogy miként jelenítik meg a teremtett világ kérdéskörét saját területükön. Konkrétan felvetődött, hogy az európai egyházaknak maguknak is felelősséget kell vállalniuk, hogy jól sáfárkodnak-e a teremtett világgal, különösen azzal, hogy csökkentik a környezetszennyezést.

I. Dimitriosz pátriárka húsz évvel ezelőtt egy enciklikában javasolta először, hogy Európa és az egész világ egyházai jelöljenek ki egy napot a teremtés napjának. Erre emlékezve az egyházközi bizottság szükségét érezte megerősíteni a nagyszebeni ökumenikus nagygyűlés buzdítását, hogy a szeptember 1. és október 4. közötti időszak legyen annak az ideje, amikor Istennek a teremtésben megmutatkozó jóságát szemléljük, védjük és ünnepeljük.

Végül a résztvevők megállapították, hogy az egyházaknak Európa-szerte arra kell törekedniük, hogy jó irányba befolyásolják az ENSZ Koppenhágában 2009 decemberében tartandó klímakonferenciáját.

A találkozón beszámoló hangzott el a CCEE-CEC titkárságának a III. Európai Ökumenikus Nagygyűlést követő munkájáról. A nagygyűlés hivatalos jegyzőkönyvének megjelenése május végére várható. A titkárság szeretné a gyűlés küldötteinek kapcsolatát felélénkíteni, hogy a különböző felekezetek megoszthassák lelki ajándékait. Végül bemutatták a nagygyűlés honlapjának megújított változatát, amely remélhetőleg hamarosan élőben fog működni.

A CCEE és a CEC jövőbeli együttműködését illetően a bizottság a helyi és európai szintű folytatásról döntött olyan kérdésekben, amelyekben már 2008-ban egyetértés született, így például a Biblia terjesztésében és megismerésében való együttműködés, a természet védelme, a bevándorlás és a béke.

A jelenlevők tanulmányozták az európai muzulmánokkal való kapcsolatért felelős CCEE-CEC bizottság (CRME) munkáját, amelynek mandátuma múlt januárban járt le. A CRME tevékenysége látható eredményhez vezetett a Brüsszelben 2008. október 20-23. között megtartott európai keresztény–muzulmán konferencián. A konferencia témája a következő volt: Európai polgárok és hívők. Keresztények és muzulmánok mint aktív partnerek az európai társadalmakban.

Az Esztergomban ülésező bizottság ugyancsak informálódott az Egyház és Társadalom CEC-bizottság, valamint az – európai intézmények időszerű kérdéseivel foglalkozó – Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa (ComECE) tevékenységeiről. Ennek keretében megvitatták a lisszaboni szerződés 17. cikkelyét, az adatvédelmet, a vasárnapnak mint pihenőnapnak a védelmét és a közelgő parlamenti választásokat. Piotr Mazurkiewicz, a ComECE főtitkára hangsúlyozta, hogy a válság légköre érezhető az Unió tagállamaiban. Intézményi válság van amiatt, hogy több országban nehézkes a lisszaboni szerződés ratifikációja; hatványozódik és minden tagállamot érint a pénzügyi válság, valamint a háttérben meghúzódik egy környezeti válság, amely ellen a Nemzetközi Klímaváltozási Konferencia is megpróbál majd tenni. A THEOBALT ökumenikus szervezet szintén bemutatót és beszámolót tartott a találkozón.

A találkozó érdemi részét követően a bizottság megköszönte Erdő Péter bíborosnak a szíves vendéglátást. A munka szívélyes baráti légkörben zajlott, közös imaalkalmak gazdagították. Február 21-én, szombaton a küldöttek megtekintették a Szent István-bazilikát, a Magyar Tudományos Akadémiát és a parlamentet, ahol a delegáltak találkoztak Harrach Péterrel, az Országgyűlés alelnökével.

A bizottság 2010. március 8. és 11. között tartja soron következő ülését, amelynek központi témája a migráció lesz.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép